COMPAREIXENÇA A LA DIPUTACIÓ PERMANENT DEL PARLAMENT

Samper: «La violència és intolerable»

  • El conseller demana ara un debat «serè» sobre seguretat ciutadana però defensa els actuals instruments dels Mossos

  • Remarca el caràcter extremadament violent de les manifestacions i la impossibilitat de la mediació

  • Mostra el seu recolzament a la dona que va perdre un ull probablement per un projectil de ‘foam’ de la policia

Samper: «La violència és intolerable»
2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha afirmat avui amb rotunditat que el dret a la manifestació i la vaga és fonamental però la violència és «intolerable». A una compareixença a la Diputació Permamente del Parlament, el titular d’Interior, de JxCat, ha demanat avui un debat parlamentari amb «serenitat» sobre el model d’ordre públic, i ha remarcat el perfil extraordinàriament violent de les protestes dels últims dies després de la detenció del raper Pablo Hasél. «El Parlament ha de promoure l’aïllament i el rebuig total de la violència urbana», ha remarcat, citant el que va acordar la Cambra catalana el 2013 després d’una revisió del model d’ordre públic.

«Sobre l’ordre públic, correspon al nou Govern i sobretot al nou Parlament» analitzar el model actual «amb serenitat, amb tranquil·litat, de la mà d’experts i explorant tots els models dels països occidentals.»

En defensa del ‘foam’

Sàmper ha sigut explícit i, en un context de negociació entre JxCat, ERC i la CUP per formar el nou Govern en què els cupaires reclamen suprimir la Brigada Mòbil i els projectils de ‘foam’ dels Mossos, ha advertit que «mentre no arribi l’acord [sobre el nou model d’ordre públic], la prefactura dels Mossos treballa amb la possible utilització de la totalitat dels mecanismes dissuasoris aprovats per aquest Parlament el 2013, amb l’intent que el dret de preservar l’ordre públic sigui el més garantista possible i garanteixi la seguretat dels agents».

Tipologia dels manifestants

Sàmper ha fet una extensa recopilació de les diferents afectacions de les diferents manifestacions de les últimes dues setmanes i ha detallat que el principal objectiu han sigut els policies amb una «extrema violència». El conseller ha detallat diferents perfils de manifestants. A més dels detinguts –de nacionalitat italiana, francesa i espanyola– ha descrit a persones mobilitzades pel context sociopolític o les restriccions de la Covid, en el cas de les quals «Hasél és només una excusa per mobilitzar-se, i que poden participar en accions violentes però no les inicien». Un altre tipus de manifestants són els «grups oportunistes amb voluntat de saquejar comerços o provocar danys, que poden arribar a provocar enfrontaments amb la policia amb voluntat lúdica» i causants de la majoria de danys. Entre ells, segons el conseller, joves del carrer, alguns d’origen estranger i amb antecedents de delinqüència habitual i comuna.

Notícies relacionades

Altres perfils, segons el relat del titular d’Interior, són els col·lectius amb motivacions polítiques sense voluntat violenta i els «extremistes violents que aprofiten el conflicte per als seus objectius revolucionaris a través d’accions violentes».

Respecte a la jove manifestant que va perdre un ull probablement per l’impacte del ‘foam’, Sàmper ha assegurat que s’ha activat el protocol de reparació del mal perquè l’afectada pugui ser «rescabalada» i ha afirmat que es va reunir personalment amb la seva advocada i amb representants de les entitats Iridia i Amnistia. L’objectiu és fer publicitat, ha anunciat, dels protocols existents en aquest tipus de casos.