Per no haver-hi intenció de publicitat

La fiscalia arxiva el xat de militars al no apreciar delicte

  • El ministeri públic destaca que no hi havia intenció de publicitar missatges que creien que feien entre amics

  • Un dels membres del grup que va remetre una carta al rei proposava «afusellar 26 milions d’espanyols»

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La Fiscalia de Madrid ha arxivat les diligències d’investigació que va obrir a instàncies del Ministeri de Defensa en relació amb un xat de WhatsApp d’un grup de militars en què es parlava, entre altres qüestions, de la possibilitat de donar un cop d’Estat contra el Govern o d’«afusellar 26 milions de fills de puta». El ministeri públic considera que els missatges que es van enviar en un xat «privat» format per membres de la XIX promoció de l’Acadèmia General de l’Aire no són constitutius d’un delicte d’odi. I això perquè els seus integrants exposen opinions als altres participants «amb llibertat» i «en la confiança d’estar entre amics» sense que existeixi cap voluntat de publicitar-les fora d’aquest àmbit.

Els missatges es van conèixer a través d’un mitjà de comunicació que destacava que alts caps integrats en un grup de Whatsapp havien enviat una carta al Rei «exterioritzant o revelant una postura franquista i d’ultradreta», com el missatge relatiu al fet que «no queda més remei» que començar a «afusellar 26 milions de fills de puta». El seu remitent també firmava la missiva en la qual es feia una crítica contra el Govern per l’assetjament que diuen que exerceix sobre poder judicial i l’amenaça que això suposa per a la separació de poders.

Va ser el mateix Ministeri de Defensa que va informar a la Fiscalia que els integrants del grup van passar al retir fa molts anys, «alguns fa més de 40 anys». Com que cap té la condició militar de servei actiu o en la reserva, la seva actuació queda fora del ministeri administrativament o disciplinàriament. Per la seva banda, la Brigada Provincial d’Informació va comunicar que el denominat «La XIX de l’Aire» és un xat privat, raó per la qual no s’ha pogut tenir accés al seu contingut, tot i que sí que s’han acreditat els que s’han fet públics.

Xat privat

La fiscalia anteposa el fet que es tracta d’un xat privat «en què els integrants exposen amb llibertat les seves opinions als altres participis» i sense que existeixi cap voluntat «de donar publicitat a les mateixes fora de l’esmentat grup i en la confiança d’estar entre amics». Així, conclou que «no es presenten elements que permetin inferir que el xat va ser creat amb la finalitat de promoure, fomentar o incitar a l’odi, hostilitat o violència cap a un col·lectiu dels expressament contemplats com a grup».

La fiscalia adverteix que «aïlladament» contemplats «constitueixen l’exteriorització d’una oposició a accions indeterminades i generals del Govern». És més, els entén com una crítica «dura» emmarcada en el dret a la llibertat d’expressió i d’opinió, «constituïdes com a garanties institucionals per al debat públic i que possibilita la formació d’una opinió pública lliure».

Notícies relacionades

Precisa que els termes utilitzats podran reputar-se inapropiats, excessius i desafortunats, però no van néixer amb voluntat de publicitat, per la qual cosa la seva intencionalitat no pot ser equiparada a actes materials del món exterior, sinó més aviat a una manera d’expressar un descontentament amb la situació política actual».

El ministeri públic apunta al camp d’acció «més ampli» que té la llibertat d’expressió sobre la llibertat d’informació «que es refereix a la narració de fets susceptibles de ser contrastats», per això un criteri fonamental d’enjudiciament de la seva legitimitat és el de la veracitat. No passa el mateix amb la llibertat d’expressió que «al·ludeix a l’emissió de judicis personals i subjectius, creences, pensaments i opinions i la veracitat no entra en joc, ja que les idees i opinions no poden ser qualificades com a veraços o inveraços en una societat democràtica avançada».