Participació «estrangera»

Cinc anarquistes italians, detinguts després dels disturbis a BCN

  • Un francès i un català també pertanyents al moviment, entre els arrestats

  • Sàmper es mostra en contra d’establir ara una moratòria de les bales de foam

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, ha revelat que entre els 14 detinguts després dels disturbis de dissabte a Barcelona hi ha cinc «anarquistes italians» i un de francès. La meitat dels arrestats aquella nit, en la qual alguns manifestants van intentar calar foc a un furgó de la Guàrdia Urbana, estan inscrits en el «moviment anarquista», segons el conseller.

Sàmper ho ha dit després de la reunió de coordinació que ha mantingut amb el president en funcions, Pere Aragonès, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, i el tinent d’alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle. Han consensuat un missatge de condemna a la violència d’algunes manifestacions que s’han produït després de la detenció del raper Pablo Hasél. «El dret a la protesta és una cosa, la llibertat és una altra», han dit tant Sàmper com Colau. «La violència mai és el camí, i menys quan posa en risc la vida de les persones», ha insistit l’alcaldessa.

El conseller ha emmarcat la participació d’anarquistes italians i francesos –també hi ha un català pertanyent a aquest moviment detingut– entre els «grups heterogenis» que han participat en les manifestacions dels últims dies. I ha comparat els episodis violents que s’han viscut en les protestes catalanes amb l’intent d’assalt al Capitoli nord-americà. «I és probablement l’edifici més protegit del món, amb l’exèrcit i la policia més potents», ha afirmat.

Un debat «serè»

Notícies relacionades

Però al conseller també se li ha preguntat pel debat obert després dels disturbis sobre els mètodes de la policia catalana. I Sàmper s’ha mostrat contra la intenció de la CUP de promoure una moratòria en l’ús de bales de foam. No és el moment de posar sobre la taula la moratòria de bales de foam. El debat sobre el model d’ordre públic ha de ser serè, hi han d’intervenir tots», ha dit. Segons la seva opinió, l’assumpte s’hauria de tractar amb calma al Parlament.

També ha assegurat que, des que fa dues setmanes un grup de manifestants van atacar una comissaria dels Mossos d’Esquadra a Vic, la Conselleria d’Interior treballa per la seguretat dels seus agents. «No pot ser que els que preserven la seguretat d’un país no estiguin segurs», ha dit per sortir al pas de les crítiques a la seva gestió de sectors de la policia catalana.