Primera entesa

Sánchez i Casado arrenquen el desglaç amb un pacte sobre RTVE

  • El PSOE i el PP, juntament amb Podem i el PNB, renoven la corporació de la radiotelevisió pública, amb José Manuel Pérez Tornero com a nou president

  • Els dos principals partits es donen uns «dies» per acordar el CGPJ i la resta d’institucions

Sánchez i Casado arrenquen el desglaç amb un pacte sobre RTVE
1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

En el primer pacte d’un de global que se segellarà els pròxims dies, el PSOE, el PP, Unides Podem i el PNB han arribat a un acord per renovar el consell d’administració de RTVE. L’entesa ha arribat a primera hora del matí, abans de la votació que tindrà lloc aquest dijous al Congrés per triar sis integrants d’aquest organisme, dins d’un procés en el qual el Senat n’elegirà quatre més.

El pacte és només el principi de la renovació institucional que encaren socialistes i conservadors, després d’anys en què aquesta entesa ha sigut impossible a causa de la negativa del partit de Pablo Casado. En els «pròxims dies», coincideixen en el PSOE i el PP (aquest últim partit no esmenta morats i nacionalistes bascos entre els responsables de l’entesa), s’intentarà arribar a un acord que permeti desbloquejar òrgans constitucionals i institucionals com el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades i el Defensor del Poble, càrrec que tret de sorpreses ocuparà l’exministre Ángel Gabilondo. 

Notícies relacionades

Els populars s’havien negat fins ara a una entesa d’aquest tipus, malgrat els diversos intents en aquest sentit, a causa de la por de Vox. Primer, davant la moció de censura que el partit ultra va presentar a la tardor contra Pedro Sánchez. Després, davant les eleccions catalanes del passat 14 de febrer. Però ara, amb l’absència de cites electorals en l’horitzó més pròxim propicia un canvi d’actitud per part de Casado, com es va plasmar dimecres al Congrés.

Els noms

Segons el pacte, José Manuel Pérez Tornero, catedràtic de Periodisme a la Universitat Autònoma de Madrid i director de programes, serà elegit nou president del consell d’administració de RTVE. La resta de consellers seran: Ramón Colom Esmatges, Elena Sánchez Caballero, Concepción Carmen Cascajosa Virino, José Manuel Martín Medem, Roberto Lakidaín Zabalza, María Carmen Sastre Bellas, Jenaro Castro Muiña, María Consuelo Aparicio Avendaño i Juan José Baños Loinaz.