Iglesias acusa Vox

El Govern diu que cap dels seus membres ha recolzat disturbis de Hasél

  • El ministre de Justícia diu que «a Espanya la llibertat d’expressió està plenament garantida»

El Govern diu que cap dels seus membres ha recolzat disturbis de Hasél
2
Es llegeix en minuts

El ministre de l’Interior, Fernando Grande Marlaska, ha volgut deixar clar aquest dimecres que «cap membre del Govern ha donat suport, i menys públicament» als disturbis dels últims dies per l’empresonament del raper Pablo Hasél. Marlaska ha respost així a la sessió de control al Govern al Congrés a una pregunta del diputat de Vox Ignacio Gil Lázaro sobre què li sembla que una part de l’Executiu recolzi els causants de disturbis violents de l’última setmana.

«Cap membre del Govern ha recolzat i menys públicament els disturbis dels últims dies», ha dit el ministre després d’emfatitzar que «la posició del Govern l’ha expressat d’una manera determinant el president» Pedro Sánchez quan va defensar que la violència és inadmissible en una democràcia plena com l’espanyola.

Ara bé, el titular d’Interior s’ha mostrat sorprès per ser la «primera vegada que es pregunta al Govern per declaracions de diputats» en al·lusió a les afirmacions que va fer a Twitter el portaveu d’Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, quan, el primer dia de disturbis, va recolzar els «joves antifeixistes demanant justícia i llibertat d’expressió als carrers».

Però el diputat de Vox no ho ha entès així quan ha denunciat el «silenci» de Marlaska i Sánchez «mentre bandes violentes d’extrema esquerra saquejaven comerços» perquè «una part del Govern li estava fent un torcebraç a l’altra utilitzant hordes violentes i la figura d’un delinqüent reincident».

Precisament, el vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias, ha acusat aquest dimecres a Vox de ser l’«única» força política parlamentària que «fa apologia del terrorisme» i que «encoratja i practica la violència de carrer», després que la diputada Macarena Olona li retragués els atacs de les seves «hordes». En una topada dialèctica a la sessió de control del Congrés, la secretària general del grup de Vox i el líder d’Unides Podem s’han mostrat recíprocament diverses fotografies amb què han pretès demostrar-se mútuament la seva complicitat amb activitats violentes.

Al ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, també li ha tocat defensar la posició del Govern en aquesta qüestió al remarcar que «la violència no és un mecanisme per reclamar drets, no es defensa la llibertat cremant contenidors, saquejant botigues o destrossant les portes dels mitjans».

Notícies relacionades

Ho ha fet en resposta a una pregunta de la diputada d’ERC Montserrat Bassa sobre si l’Executiu creu que està garantida la llibertat d’expressió a Espanya, a la qual cosa el ministre ha contestat: «Està plenament garantida, no confonguin sobre com defensar-la».

Això ha arribat després d’una dura intervenció de la diputada d’Esquerra que ha titllat la Policia i els jutges de «feixistes» i ha assegurat que «a Espanya només tenen garantit el seu dret a la llibertat d’expressió aquells que volen afusellar mig estat».