Monarquia

Podem es desmarca del PSOE i recolzarà la iniciativa d’ERC contra la inviolabilitat del Rei

  • La Cambra baixa aborda aquest debat hores després que Felip VI presideixi l’acte del 23-F a la Carrera de San Jerónimo

zentauroepp48502857 rueda asens190606132445

zentauroepp48502857 rueda asens190606132445 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts

Unides Podem votarà a favor al ple del Congrés de la iniciativa d’ERC que insta el Govern a revocar la inviolabilitat del cap de l’Estat i a retirar l’aforament a Joan Carles I i altres membres de la família reial, segons han indicat a Europa Press fonts de la formació morada.

La proposició no de llei dels de Gabriel Rufián, que es debatrà a la Cambra baixa hores després que Felip VI acudeixi a la Cambra a celebrar el 40è aniversari del fracàs del cop d’Estat del 1981, es va presentar el mes de juliol passat, davant l’aparició de les informacions sobre les investigacions judicials obertes a Suïssa sobre les presumptes irregularitats comeses per Rei emèrit, que a principis d’agost decidia fixar la seva residència als Emirats Àrabs.

Rebuig a la Cambra

En principi, la iniciativa serà rebutjada pel ple del Congrés, ja que el PSOE ha confirmat a Europa Press que hi votarà en contra, com el PP, Vox i Ciutadans.

El president del grup parlamentari d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha aprofitat l’efemèride de l’intent de cop d’Estat del 23-F per assegurar que es necessita «una democràcia «més forta i justa» per «investigar la monarquia al Congrés i trencar el tabú de la seva inviolabilitat».

Notícies relacionades

En diverses ocasions la formació morada ha reclamat al Congrés la creació d’una comissió d’investigació sobre la institució. En l’última ocasió la seva petició se cenyia al presumpte ús de targetes opaques per part del rei emèrit Joan Carles I.

Precisament el rei Felip VI presideix l’acte organitzat pel Congrés dels Diputats per commemorar el quarantè aniversari del fracàs de l’intent colpista del 23 de febrer del 1981 i de passada celebrar la vigència de la Constitució espanyola del 1978.