Polèmica per l’acció dels Mossos

Aragonès tanca files amb Sàmper i demana apartar el debat policial de l’arena política

  • El president substitut en funcions crida a «aprofundir i posar el dia» el model policial al Parlament

  • Mostra el seu recolzament als Mossos d’Esquadra i a la llibertat d’expressió i demana una anàlisi «serena i distant»

Aragonès tanca files amb Sàmper i demana apartar el debat policial de l’arena política
2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En època de negociacions per formar un govern, Pere Aragonès va evitar aquest dilluns qualsevol temptació de deixar caure sobre les espatlles de Miquel Sàmper (JxCat) tota la responsabilitat per la gestió política de les operacions policials d’aquesta última setmana pel cas Hasél. El president substitut en funcions va cridar «a aprofundir i a posar el dia» el «model de policia democràtica» que opera a Catalunya. I fer-ho pels cursos parlamentaris per aconseguir l’acord més gran possible. Després de mostrar el seu recolzament als 17.000 treballadors públics que vetllen per la seguretat i l’espai públic, amb referència als agents del Cos de Mossos d’Esquadra (CME) i, també, el seu compromís amb la llibertat d’expressió, Aragonès va eludir tota polèmica amb el conseller d’Interior, ja que va assenyalar que aquests dies hi ha hagut «una comunicació constant entre Sàmper, els comandaments dels Mossos d’Esquadra» i ell mateix, i que la crisi s’afronta «de forma conjunta i amb responsabilitat compartida». 

Aragonès va recórrer, per tant, el camí parlamentari obert al matí tant per ERC, via Marta Vilalta, com per Junts, amb Elsa Artadi. La vicepresidenta de la força puigdemontista també va mostrar el seu recolzament al CME, però va proposar la creació d’una comissió d’estudi en el Parlament sobre el model d’ordre públic. «La millor manera de preservar el cos i de defensar els agents és identificar les actuacions que no siguin correctes i revisar els protocols que siguin necessaris», va dir Artadi.

Anàlisi dels orígens

Curiosament, un discurs semblant a l’expressat pel vicepresident del Govern, que va reclamar «investigar si hi ha hagut mala praxi per part d’alguns agents». Però també, arrelant amb la tercera pota del seu programa de campanya (les altres dues són l’autodeterminació i l’amnistia) va demanar «analitzar l’origen últim d’aquest malestar» que, segons la seva opinió es troba en la «precarietat i les desigualtats».

Així mateix, el presidenciable republicà va cridar a evitar que el debat sobre la seguretat i el paper dels Mossos es converteixi en «un pim, pam, pum» polític, per la qual cosa va reclamar abordar la qüestió «des de la serenitat i la distància, mai en calent». Buscant sempre l’equilibri, va advocar per «no criminalitzar les protestes» i, alhora, va assenyalar que «la crema de mobiliari públic i el pillatge no són mostres de la llibertat d’expressió»

El republicà també va assenyalar que «sempre he estat a disposició del Parlament» amb referència a la petició de compareixença que el PSC li ha fet perquè doni detalls del succeït en l’última setmana en la Diputació Permanent de la Cambra catalana, a l’espera ja de constituir el nou hemicicle sortit de les urnes del 14-F passat.

Notícies relacionades

I és que, hores abans, la viceprimera secretària del PSC, Eva Granados, havia anunciat que el seu partit sol·licitarà la compareixença d’Aragonès perquè expliqui la seva «incompareixença» davant els disturbis dels últims dies a Catalunya. «Tothom es pregunta on està Aragonès aquests dies. Fa moltes nits que els nostres carrers estan incendiats i que s’estan vandalitzant botigues i el que és indignant és la incompareixença d’Aragonès», va dir. 

L’encara principal grup de l’oposició, Ciutadans, va anar fins i tot més lluny i va presentar davant la fiscalia una querella per prevaricació contra Sàmper per «no protegir» els Mossos d’Esquadra davant els aldarulls.