Batalles en la coalició

Calvo carrega contra Podem: «Són incoherents»

  • La vicepresidenta critica les «formes» dels morats i atribueix els xocs en Igualtat a la seva inexperiència

  • Anticipa que Casado «està ja en la realitat» i el pacte amb el PP sobre el CGPJ pot ser «imminent»

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Carmen Calvo ha carregat aquest dijous contra Podem. Després de diversos dies en què les disputes entre els socis de la coalició han fet un salt qualitatiu, amb els morats maniobrant en contra de projectes dels socialistes i acusant-los de «deslleialtat», la vicepresidenta primera ha acusat el partit de Pablo Iglesias d’«incoherència», els ha criticat les seves «formes» i ha atribuït la seva actitud a la falta d’experiència governant. 

L’origen de l’últim xoc, potser el més greu des que es va constituir l’Executiu a principis de l’any passat, té el seu origen en la llei d’igualtat de tracte, registrada pel PSOE al Congrés. Podem no va recolzar aquesta iniciativa, però a més va maniobrar sense èxit perquè ERC i altres aliats tradicionals del Govern votessin en contra i la norma no fos admesa a tràmit. Mai abans havia passat res semblant. 

«Em sembla incoherent. Estar treballant en una legislació LGTBI, i d’altra banda quan s’està fent una legislació sobre no discriminació, que aquest partit no sigui allà em sembla una incoherència. S’està en política per a les coses reals», ha dit Calvo a la cadena SER, al·ludint a les lleis LGTBI i trans del Ministeri d’Igualtat, que també són objecte de discòrdia, amb el departament que dirigeix Irene Montero reclamant que s’aprovin ja i la part socialista del Govern, d’encapçalada per la vicepresidenta primera, deixant clar que encara queda molt treball per fer, perquè hi ha aspectes per canviar. 

Per Calvo, que hi hagi diferents posicions entre els membres d’una coalició és «normal». Però no que s’airegin constantment, com, segons la seva opinió, fa Podem. «Em preocupen més les formes que el fons. El més normal és que tinguem discrepàncies en els continguts. A mi el que em preocupen són les formes», ha insistit. Segons el seu parer, el que és subjacent en aquest enfrontament és la inexperiència dels morats. «Podem és un partit diferent. Tenen una cultura política diferent. El nostre partit es va acostant al segle i mig. Jo no qualifico. És diferent. Tots els quadros del PSOE estem molt acostumats a tenir càrrecs públics», ha dit. 

I és aquesta inexperiència la que explica, segons la vicepresidenta, declaracions com la del portaveu parlamentari dels morats, Pablo Echenique, sobre les manifestacions violentes d’aquests dies a Barcelona i Madrid en contra de l’empresonament del raper Pablo Hasél. «Tot el meu suport als joves antifeixistes que estan demanant justícia i llibertat d’expressió al carrer. Ahir a Barcelona, avui a la Puerta del Sol», ha escrit dimecres Echenique en el seu compte de Twitter.  

«Els que tenim un càrrec públic hem de viure la nostra vida amb certa complexitat. Una cosa és el que tu puguis pensar i una altra és la responsabilitat del teu càrrec. Una cosa és defensar una democràcia exigent amb la llibertat d’expressió i una altra encoratjar una situació en què vam veure ferits i detinguts. Això és inabastable dins de la nostra responsabilitat com càrrecs públics», ha argumentat Calvo, per qui «cap dret es pot defensar ni expressar amb violència». Tot i així, la vicepresidenta ha defensat l’anunciada reforma del Codi Penal, encara sense data, perquè els anomenats delictes d’expressió no comportin penes de presó, una cosa de què es beneficiaria el mateix Hasél. «A Pablo Hasél se li estan aplicant les normes. Es poden canviar, però de moment les hem de complir tots. I això és molt progressista, molt d’esquerres», ha dit. 

El ‘Rubicó’ de Casado

Notícies relacionades

Calvo, finalment, s’ha mostrat optimista, ara que han passat les eleccions catalanes, sobre la possibilitat d’un pacte amb el PP per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que fa més de dos anys que té el mandat caducat. Dimecres passat Pedro Sánchez i Pablo Casado van acostar posicions sobre aquest assumpte en una conversa telefònica.  

«Crec que el senyor Casado ja està en la realitat. Per a Casado, Catalunya va ser un ‘Rubicó’ tremend i una vegada passat tota aquesta recomposició ha de ser imminent», ha assenyalat. De moment, la polèmica, reforma del Consell General del Poder Judicial per rebaixar les majories parlamentàries exigides en la seva renovació i que no sigui necessari el concurs del PP, continua congelada, a l’espera que Casado pacti.