Acció legislativa

PSOE i Unides Podem entren en el sabotatge mutu

  • Els morats van trucar a ERC perquè s’abstingués en la votació sobre la llei d’igualtat de tracte

PSOE i Unides Podem entren en el sabotatge mutu
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Les tensions entre PSOE i Unides Podem comencen a ser serioses. Socialistes i morats han passat del debat al si del Govern al sabotatge mutu per tombar les seves propostes legislatives. La llei d’igualtat de tracte, registrada al Congrés dels Diputats pel PSOE, ha sigut la gota que ha fet vessar el vas. Els de Pablo Iglesias, que van acusar els socis de filtrar informes realitzats pel Ministeri d’Igualtat sobre aquesta iniciativa, es van posar dimarts passat en contacte amb diferents socis del Govern perquè no recolzessin aquesta proposició de llei, segons fonts parlamentàries.

Al si de la coalició fa diverses setmanes que discuteixen per la llei d’igualtat de tracte. Els morats van acusar els socis de registrar la norma de manera «unilateral», trencant una negociació de 7 mesos entre el sector socialista del Govern i el Ministeri d’Igualtat. L’enuig a Unides Podem va créixer quan el PSOE va incloure el debat de la proposició de llei al ple de dimarts passat. Els d’Iglesias, per no trencar l’acord de coalició, es van abstenir i la proposta es va admetre a tràmit amb el recolzament d’ERC, el PNB, Cs i Més País.

No obstant, fonts d’ERC asseguren que els morats els van trucar perquè no recolzessin la iniciativa. No obstant, a Unides Podem rebutgen que hi hagués trucades explícites per portar a l’abstenció els socis de l’Executiu i al·leguen que, al veure el malestar que produïa la norma en un sector del Govern, diferents partits es van posar en contacte amb ells i, llavors, va ser quan els van expressar el seu punt de vista. En aquest sentit, els d’ Iglesias critiquen que la tramitació d’aquesta norma, sense el consens del Ministeri d’Igualtat, només busca l’objectiu de parar la tramitació de les lleis LGTBI i trans.

Les acusacions de sabotatge també van en el sentit contrari. A finals de la setmana passada, el Ministeri d’Igualtat, dirigit per Irene Montero, va acusar el PSOE de filtrar un informe desfavorable sobre la llei d’igualtat de tracte. En aquest sentit, fonts morades van assegurar estar «sorpreses per la filtració d’un informe que solen realitzar tots els ministeris amb totes les iniciatives legislatives del Congrés tal com indica l’acord de Govern». A més, van acusar els socis de trencar la negociació i d’incomplir l’acord d’investidura al registrar una iniciativa de manera unilateral.

Traspassar línies

Si en alguna cosa coincideixen dirigents de les dues formacions és que aquest xoc ha provocat que es creuïn línies que fins al moment semblaven bastant sòlides. «Caldrà veure com continua això», afirma una ministra del sector socialista després d’apuntar que crec que les desavinences al si del Govern «continuaran». A més, la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha demanat, en conversa amb els periodistes després de la sessió de control, que «tots els grups parlamentaris de la Cambra, almenys els progressistes», recolzin aquesta llei.

A Unides Podem consideren una deslleialtat l’actitud dels socialistes i assenyalen que la tramitació de la proposició de llei sense l’acord de tot el Govern suposa traspassar diverses línies vermelles. No obstant, afirmen que la situació, de moment, es pot reconduir.

Falta de suport

Notícies relacionades

Aquest ambient tens entre els socis ha sigut més que palpable en la sessió de control al Govern d’aquest dimecres. Amb la dreta en bloc criticant les paraules d’Iglesias sobre la falta de «normalitat democràtica», el cap de l’Executiu no ha defensat de manera explícita el vicepresident segon. Fins i tot, l’ha contradit: «Espanya és una democràcia plena». A més, quan el líder d’Unides Podem ha respost a les crítiques de PP i Vox, els membres socialistes del Govern han evitat aplaudir.

Iglesias, lluny de rectificar, ha insistit en la idea que a Espanya no hi ha normalitat democràtica. Fa gairebé dues setmanes que les polèmiques paraules del vicepresident segon provoquen friccions dins del Govern. El líder d’Unides Podem va assegurar en una entrevista al diari ‘Ara’ que «no hi ha una situació de plena normalitat política i democràtica a Espanya quan els líders dels dos partits que governen Catalunya un està a presó (Oriol Junqueras, d’ERC) i un altre a Brussel·les (Carles Puigdemont de Junts)».