Ressaca de les eleccions del 14-F

Illa tanca una primera ronda de contactes amb tots els partits excepte Vox

El dirigent del PSC els ha transmès la seva intenció de presentar-se a la investidura

2
Es llegeix en minuts

Aquest dimarts el candidat del PSC a la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, ha tancat una primera ronda de contactes amb tots els partits polítics catalans, excepte Vox, per informar-los de la seva candidatura a la presidència de la Generalitat. El mateix Illa ho ha revelat en els seus comptes de Twitter i Instagram, en què ha afirmat: «Fa uns minuts he acabat una ronda de trucades amb tots els partits polítics, excepte l’extrema dreta, per anunciar-los que presentaré la meva candidatura a la presidència a la Generalitat. El canvi ha arribat i els socialistes el farem possible».

Illa ha pogut parlar amb tots els líders menys amb la candidata de la CUP, Dolors Sabater, amb qui no obstant s’ha intercanviat missatges, segons fonts socialistes. Aquestes fonts han informat que Illa ha traslladat a la resta de dirigents que, segons el seu parer, els resultats del 14-F són «clars», amb el PSC com el primer partit de Catalunya, i que «hi ha hagut un vot a favor del diàleg i el retrobament». Així mateix, ha recordat a la resta de formacions que s’ha produït una majoria clara d’esquerres i progressista que Illa pot encapçalar, motiu pel qual es presentarà a la investidura.

Després d’aquestes primeres converses, l’exministre de Sanitat obrirà una ronda de contactes presencials i discrets en els pròxims dies, segons fonts socialistes.

Notícies relacionades

En paral·lel, la vice primera secretària del PSC, Eva Granados, ha explicat que amb aquesta iniciativa Illa busca «posar de manifest aquesta nova etapa que s’obre a Catalunya». «Nosaltres creiem que és el moment de no mirar enrere i de veure que hem arribat a aquest 14-F per la impossibilitat d’aquesta suposada majoria independentista de pactar un nou president», ha afirmat Granados en declaracions a TV-3.

Al seu parer, «això que es posa a sobre de la taula d’una majoria independentista inapel·lable no ho hem vist aquests últims mesos, ja que els Pressupostos (de la Generalitat) no els va votar la CUP –va ser En Comú Podem– i, per tant, hi ha una porta oberta a una suma alternativa a la d’ERC, JxCat i els cupaires. En aquest context, per a Granados, «els que hem guanyat les eleccions tenim el deure i l’obligació de traslladar el nostre projecte al conjunt de la ciutadania i als parlamentaris». Granados ha remarcat que un acord amb els comuns per formar el Govern és «la fórmula que pot funcionar», encara que no suma majoria absoluta en el Parlament.