Eleccions a Catalunya

Borràs rebutja un pacte amb els comuns

  • La candidata de JxCat afirma que el «mandat de les urnes» és «sumar cap a la independència»

  • L’exconsellera de Cultura recorda a ERC que en la passada legislatura, malgrat tenir dos escons més que els republicans, la seva força va plantejar «una legislatura al 50%»

Borràs rebutja un pacte amb els comuns
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La candidata de JxCat, Laura Borràs, ha apostat aquest dilluns per formar a Catalunya un Govern de signe inequívocament independentista, i en aquest sentit ha assegurat que la seva formació no té «cap inconvenient» a donar suport al candidat d’ERC, Pere Aragonès, com a president de la Generalitat. «Li correspon a Aragonès dir com avançarem» cap a la independència, ha afirmat en declaracions a TV-3, mentre que ha descartat l’opció que plantegen els republicans de formar un govern integrat per ERC, JxCat i En Comú Podem.

Borràs ha destacat que la seva formació és «escrupolosament obedient amb el mandat de les urnes», per la qual cosa tenint Esquerra un escó més és a qui li toca afrontar aquesta negociació.

L’exconsellera de Cultura ha indicat que ahir a la nit, abans de la seva compareixença per valorar els resultats de la jornada electoral del 14-F, ja va trucar a Aragonès i a la candidata de la CUP, Dolors Sabater, amb qui es va emplaçar a posar-se a treballar «al més aviat possible», una cosa que faran des d’«avui mateix».

Respecte al resultat de les eleccions d’aquest 14-F, Borràs ha insistit que «l’independentisme ha parlat, i ha parlat amb molta contundència». «Ens havíem fixat l’objectiu de superar el 50% dels vots, i això és el que ha passat», un percentatge que «ha de tenir conseqüències» i «nosaltres som aquí perquè això tingui conseqüències», ha afegit.

Així, ha dibuixat un escenari de materialitzar «un Govern fort independentista en un Parlament fort independentista, on hi ha més escons independentistes que mai», tot i que ha matisat que, «en qualsevol cas, ara es veurà el camí que emprenen les negociacions».

Friccions

Quant a les friccions que han tingut ERC i JxCat en la passada legislatura, Borràs ha assegurat: «Des del punt de vista de la lleialtat, l’hem mantingut, la mantenim i la mantindrem».

Notícies relacionades

«En la passada legislatura nosaltres teníem dos escons més i vam plantejar una legislatura al 50%. En aquest cas, ERC té un escó més, i aquestes són les noves bases, que són el resultat de les urnes», ha considerat Borràs.

Preguntada sobre si Junts no estaria en una «equació» d’ERC amb els comuns, Borràs ha indicat que «són altres les formacions que ja han dit que farien un veto a JxCat», mentre ha reiterat que el «mandat de les urnes és extraordinàriament clar» i no és cap altre que «sumar cap a la independència».