Friccions internes

Ábalos: «Iglesias no podria estar en un govern d’un Estat que no és democràtic»

  • El ministre de Transport retreu al líder morat que generalitzi «a partir de determinats elements d’anormalitat»

  • Assenyala que és propi de les democràcies ser imperfectes i que s’obrin debats «per aprofundir» sobre aquest sistema

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Les paraules de Pablo Iglesias sobre la falta de «normalitat política i democràtica» a Espanya per la situació dels polítics catalans presos estan aixecant polèmica dins del Govern de coalició. L’últim a comentar l’afirmació del vicepresident segon ha sigut el ministre de Transport, José Luis Ábalos, que ha posat en dubte que el líder d’Unides Podem pensi de veritat que Espanya no és un país democràtic, «perquè no podria estar, per tant, en aquest govern».

«Jo no crec que el vicepresident d’Espanya pensi que està en un estat que no és democràtic, perquè no podria estar, per tant, en aquest govern», ha explicat el dirigent socialista en una entrevista a la cadena SER. Tot seguit, ha apuntat que, segons la seva opinió, Iglesias ha realitzat una sinècdoque: «El que crec és que a partir de determinats elements d’anormalitat, [Iglesias] pugui caracteritzar d’anormal el conjunt de la situació democràtica. Crec que aquesta és, en tot cas, la confusió».

No obstant, el ministre de Transport ha assenyalat que no hi ha cap «democràcia tancada, ni completa, ni perfecta». Segons ha dit, «si una cosa caracteritza la democràcia és la seva capacitat per aprofundir sobre ella mateixa», i «en aquest cas és normal que hi hagi moltes anormalitats en un sistema democràtic». Referent a això, ha insistit que l’essència de la democràcia és parlar de possibles reformes, qüestions que calgui aturar, afers que s’hagin de tenir en compte...

Les rèpliques

Les paraules d’Ábalos se sumen a les crítiques de la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i de la ministra portaveu, María Jesús Montero. Calvo va assegurar dilluns passat que discrepa «absolutament» de les paraules del líder d’Unides Podem i va sentenciar que a Espanya hi ha «la normalitat pròpia d’un Estat de dret, on s’apliquen la lleis a tots igual». A més, va assenyalar que en les eleccions catalanes «tothom qui vol i pot participa en la campanya, i «qui no hi participa és perquè va fugir del seu país».

Notícies relacionades

La portaveu del Govern no va ser tan dura amb el vicepresident segon. Tot i que va reiterar que Espanya és «una democràcia plena», Montero va emmarcar les declaracions d’Iglesias en el context de la campanya electoral que s’està celebrant a Catalunya. «El vicepresident és líder d’una formació que es presenta a les eleccions que ha transmès clarament quines són les seves pretensions en termes d’electorat i aliança», va emfatitzar.

«No ens conformem»

Malgrat els retrets dels seus socis, els morats continuen afirmant que a Espanya hi ha anormalitats democràtiques. «Per Podem això no és normal. Per d’altres és la normalitat. Nosaltres no ens conformem. ¿I tu?», afirma la formació d’Iglesias en un vídeo publicat a les xarxes socials. Al vídeo es poden observar diferents notícies sobre el rei emèrit, la condemna al raper Pablo Hasél, el bloqueig del Consell General del Poder Judicial o informacions sobre el presumpte finançament il·legal del PP.