Per pagar en negre les obres a la seu

La confessió de Bárcenas posa el focus en el primer judici de la caixa b del PP

  • La declaració de l’extresorer serà clau especialment per a la part de la comptabilitat en negre que segueix en instrucció

  • Gràcies al judici de la Gürtel es va reobrir la investigació de les donacions d’empresaris a canvi de contractes

La confessió de Bárcenas posa el focus en el primer judici de la caixa b del PP
3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Enmig d’una campanya electoral una mica descafeïnada per haver quedat reduït al pagament de les obres de la seu central del PP en negre, el judici de la caixa b d’aquest partit, que comença dilluns, semblava incapaç de despertar l’expectació que al seu dia havia tingut el de la primera època de la Gürtel. Però això era abans que es fessin públiques les set pàgines amb les quals l’extresorer del PP Luis Bárcenas ha anunciat el seu desig de posar-se a disposició de la justícia.

El focus mediàtic tornarà a centrar-se a la seu de l’Audiència Nacional de San Fernando de Henares (Madrid) per comprovar in situ fins on arriba de veritat la disposició de Bárcenas a col·laborar amb la justícia, quan ja ha sigut condemnat en sentència ferma a 29 anys de presó per la trama de corrupció de la Gürtel i la seva dona, Rosalía Iglesias, a 12 anys i 11 mesos. En el primer dels judicis de la caixa b, la relació manuscrita d’ingressos opacs, que en un primer moment es va anomenar ‘papers de Bárcenas’, l’extresorer s’enfronta a una petició fiscal de cinc anys de presó que les acusacions populars eleven significativament, com la d’Izquierda Unida, que reclama per a ell 19 anys i set mesos de presó.

Amb la confessió del líder de la Gürtel, Francisco Correa en el judici de la primera època d’aquesta trama corrupta es va reobrir l’altra part de la caixa b, la relativa al pagament de donacions d’empresaris al Partit Popular. En la seva declaració, va relatar com va cobrar comissions a canvi de mediar davant Bárcenas i el malaguanyat Álvaro Lapuerta per aconseguir contractes en els ministeris de Foment i Medi Ambient. Aquesta part del cas es trobava arxivat al no poder connectar-se les donacions amb les adjudicacions concretes als empresaris donants i la causa es va limitar al pagament de les obres de la seu central en negre, que és el que es comença a jutjar dilluns.

Kitchen i Púnica

Per això Bárcenas conclou el seu escrit en el qual admet que el PP es va finançar en negre des de 1982 i que part d’aquests diners es van destinar a les obres del carrer Génova i a pagar sobresous al llavors president del partit, Mariano Rajoy i altres alts càrrecs del partit, a mostrar la seva disposició a col·laborar en aquesta part de la causa que segueix en instrucció i a Púnica. Ell podria aclarir tant el finançament irregular del partit a nivell nacional (en la causa de la caixa b que segueix al Jutjat Central d’Instrucció número 5) i en la del PP madrileny que se segueix en el número 6 per diferents contractacions d’administracions madrilenyes, el principal imputat del qual és l’exsecretari general del PP regional Francisco Granados.

Notícies relacionades

Quant a l’operació Kitchen, presumptament muntada des del Ministeri de l’Interior per intervenir la documentació compromesa amb el PP que tingués Bárcenas, aquest assenyala en el seu escrit de confessió que gran part de la documentació que guardava sobre la comptabilitat paral·lela va ser robada pel comissari Enrique García Castaño, àlies ‘el Gordo’, del taller de pintura que tenia la seva dona, fets que s’investiguen pel jutge Manuel García-Castellón. Es tracta de la còpia que diu que guarda quan Rajoy destrueix el 2009 la que li entrega.

En el judici que comença dilluns està previst que declarin com a testimonis el mateix Rajoy, el seu antecessor l’expresident José María Aznar, i tots els exsecretaris generals del partit tret de l’actual, Teodoro García Egea: María Dolores de Cospedal, Ángel Acebes, Javier Arenas i Francisco Álvarez Cascos.