Corrupció

Les set millors frases de la confessió de Bárcenas

  • L’extresorer del PP ha sigut condemnat a dos anys de presó com a responsable del pagament en negre de les obres de la seu de Génova

zentauroepp43522929 madrid 28 05 2018  politica caso g terl   algunos de los con180528111001

zentauroepp43522929 madrid 28 05 2018 politica caso g terl algunos de los con180528111001

2
Es llegeix en minuts

Luis Bárcenas va obrir la caixa de Pandora el febrer passat i va assenyalar el PP i Mariano Rajoy, just la setmana abans que l’Audiència Nacional comencés a jutjar el presumpte pagament amb diners en ‘b’ de les obres de Génova 13, pel qual l’extresorer del PP s’enfrontava a cinc anys de presó. Finalment, Bárcenas ha sigut condemnat a dos anys de presó com a responsable del pagament en negre de les obres de la seu madrilenya dels populars.

Aquestes són les frases més destacades de la seva confessió.

Rajoy, coneixedor i destructor

«De totes aquestes actuacions n’era perfecte coneixedor el senyor Mariano Rajoy, fins al punt que el 2009 vam tenir una reunió al seu despatx en què vaig mostrar els papers d’aquesta comptabilitat ‘b’, i em va deixar anar que com podia continuar conservant tota aquesta documentació comprometedora, i va acabar, personalment, destruint-la a la màquina destructora de papers, sense saber que jo guardava còpia d’aquesta documentació, gran part de la qual m’ha sigut sostreta de l’estudi de la meva dona quan hi van entrar a robar».

Sobres i noms

«Les persones que van rebre aquests complements salarials van ser en concret: Mariano Rajoy, Dolores de Cospedal, Federico Trillo, Pío García Escudero, Francisco Álvarez Cascos, Ángel Acebes, Javier Arenas, Rodrigo Rato i Jaime Ignacio del Burgo».

La gravació de Lapuerta

«Hi ha una gravació en poder d’una persona –que oportunament assenyalaré per raons d’oportunitat processal– que jo he escoltat, en què Álvaro Lapuerta en una conversa gravada amb aquesta persona, amb qui Álvaro tenia confiança, li comentava sobre aquestes entregues en metàl·lic que es feien mensualment aquests membres del PP, en què s’esmentava entre d’altres, expressament Mariano Rajoy».

Rosalía a la presó

«La meva segona declaració a la peça dels papers no es compadeix amb aquesta línia de col·laboració, atès que, amb ingenuïtat, vaig donar per bona la promesa que se m’havia fet arribar a través de mitjancers que la meva dona, Rosalía Iglesias, no entraria a la presó a conseqüència de la sentència de la peça Època 1».

Els fons

«Aquests fons –caixa ‘b’– es nodrien amb caràcter general de donatius o aportacions efectuades per persones relacionades amb empreses beneficiàries d’importants adjudicacions públiques».

Trama de 29 anys

«Des de 1982 hi va haver institucionalitzat un sistema de finançament del PP amb percepcions en ‘b’ que es feien a través de donatius».

Operació Kitchen

«Si m’hagués pogut quedar ànim de guardar silenci, que algú podria arribar a entendre com una lleialtat mal entesa, el cert és que m’ha resultat descoratjador el coneixement dels fets que estan sent instruïts al Jutjat Central 5 de l’Audiència Nacional, en concret en l’operació Kitchen».