OPERACIÓ VOLHOV

L’Audiència de Barcelona avala les escoltes a Madí i Vendrell

  • El tribunal afirma que hi ha «sospites fundades» per acordar la mesura

  • Els magistrats recorden la capacitat d’influència dels dos investigats

  • Els togats recolzen la tesi que pretenien crear una criptomoneda

zentauroepp55635670 barcelona 28 10 2020 la guardia civil lleva a david mad  a s201028174104

zentauroepp55635670 barcelona 28 10 2020 la guardia civil lleva a david mad a s201028174104 / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Audiència de Barcelona ha avalat les intervencions telefòniques ordenades pel jutge Joaquín Aguirre de l’ex alt càrrec de CDC David Madí, de l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell i del president de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, Xavier Vinyals, en el marc de l’operació Volhov sobre presumpta desviació de fons públics al procés i al finançament de l’estructura a Waterloo de l’expresident Carles Puigdemont. El tribunal de la secció 21 afirma que hi ha «sospites fundades de la comissió de delictes relatius a la corrupció», per la qual cosa desestima el recurs presentat per aquests tres investigats, al qual se’n van afegir nou més.

La interlocutòria, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, desestima els motius al·legats pels investigats, ja que «no s’aprecia» en la interlocutòria per la qual s’ordenava la intervenció dels telèfons «cap vulneració del dret de defensa». Segons el tribunal, el jutge Aguirre «exposa» en aquesta resolució «de manera prou detallada» els fets i la seva qualificació jurídica, apuntant a la comissió de delictes relacionats amb la corrupció, com ara la malversació de cabals públics. Els magistrats rebutgen de pla que la mesura d’interceptar les comunicacions s’hagi pres davant meres conjectures o especulacions, ja que de l’anàlisi de les converses es constaten «sospites fundades». 

Notícies relacionades

Aquests indicis, remarca la interlocutòria, deriven de la informació obtinguda mitjançant l’examen i anàlisi dels fitxers d’àudio localitzats al telèfon mòbil d’un dels principals imputats en la causa, Víctor Terradellas, exresponsable de relacions internacionals de CDC i home pròxim a Puigdemont, que va mantenir sengles converses amb Madí i Vendrell. L’escrit de l’Audiència fa un detallat relat de les paraules de cada un d’ells. L’Audiència recalca que amb aquesta informació, tenint en compte l’estat en què es troba la causa, «n’hi ha prou» per «apreciar l’existència de suficients indicis» contra els investigats.

«Projectes al marge de la llei»

El tribunal argumenta que és cert que ni Madí ni Vendrell ostenten en l’actualitat formalment càrrecs «en la jerarquia administrativa», però sí que els van tenir en un «passat immediat», i «a causa del prestigi i confiança que els atorga la cúpula sobiranista», gaudeixen de la «influència necessària» al més alt nivell per aconseguir «els seus propòsits financers». L’exerciten, al seu entendre, respecte a persones que en aquests moments sí que ocupen càrrecs polítics que tenen accés a fons públics. «I això a fi de finançar els seus projectes polítics al marge de la llei, desviant els fons recaptats «a càrrec dels contribuents» sense que «rebin a canvi la contraprestació deguda». Hi ha, per tant, «base indiciària suficient per acordar» la intervenció telefònica. L’Audiència fa menció a la «il·licitud» de la conversió de fons públics procedents de l’Administració en «criptomonedes mancades de traçabilitat i de configuració com a diners electrònics»