Camí de les urnes

La CUP qüestiona JxCat per voler activar la DUI quan «no es va sostenir» el 2017

  • Sabater critica als socis en el Govern «no haver avançat ni una mica en el camí cap a l’autodeterminació» malgrat tenir majoria independentista a l’hemicicle

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La presidenciable de Junts, Laura Borràs, assegura que si l’independentisme supera el 50% dels vots reactivarà la Declaració Unilateral d’Independència (DUI) del 27 d’octubre del 2017, però ni els republicans ni els anticapitalistes recullen el guant.

La candidata de la CUP, Dolors Sabater, ha renegat aquest dilluns de la proposta emmarcant-la en l’‘independentisme màgic’ i ha criticat a Junts que llanci aquesta iniciativa quan els socis en el Govern han comptat amb majoria independentista a l’hemicicle català i «no s’ha avançat ni una mica en el camí cap a l’autodeterminació i a fer efectiva aquesta república catalana».

«La DUI es va fer després de l’important resultat llegat de l’1-O i el 3-O i no es va afirmar [...] Cal preguntar-se: això que estem prometent, ¿com ho sostindrem? ¿Què hi haurà d’un dia per l’altre de diferent del que hi ha hagut fins ara?», ha qüestionat en una roda de premsa telemàtica organitzada per EFE.

Sabater ha esmenat l’estratègia postconvergent i ha esbossat les línies de treball perquè una DUI sigui efectiva: enfortir les estructures del país, controlar els sectors i la producció amb un pla per a la reindustrialització, i augmentar la sobirania econòmica i energètica: «Quan després de l’1-O les grans empreses sotmeses a les oligarquies van començar a amenaçar que se n’anirien del país, a més d’un polític li van tremolar les cames. No ho podem permetre», ha remarcat.

També ha qüestionat el pas de ‘la llei a la llei’, la transició jurídica, perquè «no estava a punt». «El que proposem és un nou referèndum, aquesta vegada amb totes les garanties que es pugui fer efectiu», ha etzibat.

Entrar o no al Govern

Després que el consell polític del partit esmenés l’estratègia de campanya pocs dies abans de l’inici de la campanya electoral, Sabater ha matisat que els cupaires no pretenen entrar al Govern «per continuar gestionant l’autonomisme».

Notícies relacionades

Ara bé, ha assegurat que el seu partit «pot garantir» la investidura d’un candidat independentista, però l’ha vinculat a pactar un full de ruta compartit: «no apuntalarem un Govern per fer el mateix que s’ha fet aquests tres anys», ha remarcat.

També ha destacat que amb ERC i els comuns tenen «coincidències programàtiques» però els ha demanat estar disposats a «esmenar el sistema autonomista i les polítiques neoliberals» per arribar a acords de govern.