Atemptats de Barcelona i Cambrils

Les acusacions demanen que els acusats pel 17-A siguin condemnats pels assassinats

  • Una advocada defensa que els terroristes van seguir endavant amb el mateix pla de sembrar el terror amb els atropellaments

  • La defensora del supervivent d’Alcanar, positiu per Covid, es veu obligada a la vista des de casa

juicio-17a

juicio-17a

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Conclòs l’informe de la Fiscalia, ha arribat el torn a les 14 acusacions particulars personades en el procediment seguit contra els acusats dels atemptats del 17-A. Algunes s’han adherit a la petició de pena fiscal i s’han limitat a reclamar la declaració de víctima del terrorisme dels seus representats, mentre que d’altres, com l’exercida per alguns dels mossos que van resultar ferits en la segona explosió d’Alcanar mentre inspeccionaven la runa, han reclamat que també se’ls condemnessin pels assassinats comesos amb els atropellaments de la Rambla i Cambrils.

La lletrada Mònica Fanlo, en nom d’aquests agents, s’ha distanciat del criteri del ministeri públic i ha afirmat que mai es va trencar la unitat d’acció, única circumstància que serviria, segons el seu criteri, per deslliurar els acusats de les conseqüències dels atropellaments, pels quals la fiscalia no els acusa a l’entendre que l’explosió d’Alcanar els va fer improvisar els plans i ni el ferit al xalet, Mohamed Houli Chemial, ni Driss Oukabir poden ser responsables de les morts posteriors. El tercer acusat, Ben Ben Iazza, s’enfronta únicament a col·laboració.

Atemptar com es pugui

La lletrada afirma que la cèl·lula terrorista «tenia tan interioritzat el pla que l’explosió d’Alcanar els va fer seguir amb el camí de sembrar el terror com marcava Daesh» i es van preparar «per atacar els seus enemics on i quan poguessin». En aquest sentit, ha recordat una les màximes del terrorisme gihadista que proclama que «si no ets capaç de trobar una bala», atropella, apunyala o enverina l’enemic.

Com que havien sigut instruïts així durant molt temps, amb la planificació prèvia i un «convenciment ple d’una acció suïcida», se’n «van ser a Cambrils a sembrar el terror» d’«una forma senzilla i barata», que va servir de model per a altres atemptats. Per això, han de ser també condemnats pels assassinats consumats i intentats.

Notícies relacionades

A continuació, ha arribat el torn a l’acusació que representa un ciutadà italià que va morir a la Rambla, al posar-se per davant dels seus fills per protegir-los de l’envestida de la furgoneta que conduïa Youness Abouyaapoub. Ignacio Fuster Fabra s’ha permès recordar al president del tribunal, el magistrat Alfonso Guevara, el judici de l’11-M perquè restés credibilitat a la versió d’Oukabir sobre que consumeix alcohol i drogues per negar qualsevol relació amb la cèl·lula terrorista.

Des de casa

La vista, que està assenyalada fins aquest dijous, ha estat a punt de ser suspesa aquest matí a l’haver donat positiu per Covid l’advocada de Houli, cosa que li impedia desplaçar-se a la seu de San Fernando de Henares (Madrid) de l’Audiència Nacional. Finalment s’ha acordat que seguiria la sessió des del seu domicili, per la qual cosa la sessió ha pogut continuar.