Enquestes electorals

El CIS presenta el seu baròmetre de gener, realitzat en la tercera onada de la Covid

  • L’últim estudi mantenia el PSOE com el partit amb més suport, però tant ells com els seus socis de Podem aconseguien la pitjor dada des de les generals

El CIS presenta el seu baròmetre de gener, realitzat en la tercera onada de la Covid
2
Es llegeix en minuts

El Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) farà públic aquest dijous el seu baròmetre corresponent a aquest mes de gener, el treball de camp del qual es va realitzar en les primeres setmanes d’aquest any, coincidint amb l’avanç de la tercera onada del coronavirus després del Nadal, amb el pas de la borrasca de fred i neu ‘Filomena’ i després de conèixer-se que el ja exministre de Sanitat Salvador Illa deixaria el ministeri per encapçalar la candidatura del PSC en les eleccions catalanes.

Precisament, aquest primer baròmetre mensual de l’any es presentarà més tard de l’habitual perquè el CIS ha hagut de dedicar també els seus esforços al seu tercer estudi sobre els d’efectes del coronavirus, presentat a principis de gener, i a l’enquesta preelectoral sobre els comicis catalans, que va fer pública la setmana passada.

El context de les entrevistes del baròmetre està marcat per la tercera onada del coronavirus. Després de les festes nadalenques es va produir un fort increment dels contagis i es van començar a detectar cada vegada més casos relacionats amb la soca detectada al desembre al Regne Unit, cosa que va portar algunes comunitats a aprovar noves restriccions, mentre diversos experts advocaven per un nou confinament domiciliari. Des de l’oposició s’instava el president del Govern, Pedro Sánchez, a acudir al Congrés per endurir les mesures del vigent estat d’alarma.

En el pla polític, vista l’evolució de la pandèmia, el 15 de gener es va acordar l’ajornament de les eleccions catalanes al 30 de maig, tot i que després el Tribunal Superior de Justícia de la comunitat va deixar en suspens l’ajornament i va apostar per mantenir la data del 14 de febrer.

Tancament a la baixa

L’últim estudi amb intenció de vot, el baròmetre presentat el 21 de desembre, mantenia el PSOE com el partit amb més suport electoral, però tant els socialistes com els seus socis d’Unides Podem van collir llavors la pitjor dada al CIS des de les generals del novembre del 2019, fins al punt que per primera vegada van ser superats per la suma del PP, Vox i Ciutadans, els tres en alça.

Notícies relacionades

En concret, l’enquesta calculava per al PSOE un suport del 29,5, cosa que li permetia seguir al capdavant. Però la seva tendència anava a la baixa, ja que perdia gairebé un punt respecte al novembre, feia cinc mesos que queia i per primera vegada l’any passat queia per sota 30%. Tot i així, es mantenia per sobre del 28% que va aconseguir el 10-N.

També continuava en caiguda Unides Podem, que baixava sis dècimes en un mes i s’anotava un 10,8%, la seva cota més baixa a les enquestes del CIS dels últims temps, fins i tot per sota del 12,8% que va sumar en les últimes. Junts, els partits del Govern de coalició arribaven al 40,3% i, per primera vegada en la legislatura, eren superats per la suma del PP, Vox i Cs, que al desembre reunien el 43,7%.