Baròmetre de desembre

El CIS difon avui la seva primera enquesta després del pacte dels Pressupostos

  • L’anterior sondeig mantenia el PSOE i Podem per davant de la suma de PP, Vox i Cs

El CIS difon avui la seva primera enquesta després del pacte dels Pressupostos
1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) farà públic aquest dilluns, a les 11.30 hores, el seu baròmetre corresponent al mes de desembre, el treball de camp del qual es va realitzar coincidint amb l’aprovació al Congrés dels Pressupostos del 2021, la crisi migratòria a les Canàries i la polèmica per la regularització fiscal de Joan Carles I.

Es tracta de l’últim baròmetre d’un any marcat per la pandèmia del coronavirus, que des de l’abril està als primers llocs de la llista de problemes nacionals, juntament amb els problemes econòmics derivats de la Covid.

Durant els primers dies de desembre, quan el CIS va fer les enquestes per a aquest estudi, es registrava a Espanya una baixada en el nombre de contagis i en la incidència acumulada del virus i també s’anunciava que la vacunació arrencaria en el primer semestre del 2021.

En el sondeig de novembre, la Covid era el primer problema nacional (44,2%), seguit molt de prop pels problemes econòmics (42,7%), mentre l’atur continuava en descens i marcava un nou mínim històric (24,3%).

¿Passa factura el recolzament de Bildu?

El 3 de desembre, el Congrés va aprovar els Pressupostos del 2021 amb el recolzament, entre d’altres, d’ERC i EH Bildu, cosa que va provocar irades crítiques contra el Govern per part del PP, Vox i Ciutadans, que va acabar despenjant-se, dels comptes públics, malgrat que no havia presentat esmena de totalitat.

Notícies relacionades

El baròmetre que ultima el CIS podria servir per veure si aquestes aliances han provocat algun canvi en els suports electorals de cada partit, ja que inclourà les dades mensuals sobre intenció de vot. També llançarà la foto del panorama electoral quan està a punt de complir-se un any del naixement del Govern de coalició que van formar al gener el PSOE i Unides Podem.

Al novembre, el PSOE es mantenia com a primer partit del país amb un suport del 30,4%, amb 11,8 punts d’avantatge sobre el PP, que es quedava en el 18,6%. Els dos partits retrocedien respecte al mes anterior, igual com Unides Podem, situat en l’11,4%, mentre pujaven Vox, fins al 13,2%, i Ciutadans, al 9,5%.