El Govern àmplia el pressupost en 1.800 milions per afrontar la Covid

  • La Generalitat assegura que el 14-F es podrà votar amb «total seguretat» i ataca Illa

  • Obre la porta a multar Endesa pels talls de subministrament elèctric

La portaveu del Govern i consellera de la Presidencia  Meritxell Budo  en roda de premsa des del Palau de la Generalitat  18 de desembre del 2020  (Horitzontal) Ruben Moreno   Presidencia ACN

La portaveu del Govern i consellera de la Presidencia Meritxell Budo en roda de premsa des del Palau de la Generalitat 18 de desembre del 2020 (Horitzontal) Ruben Moreno Presidencia ACN / Ruben Moreno Presidencia

2
Es llegeix en minuts

El Govern ha decidit incrementar en 1.800 milions d’euros el pressupost prorrogat de la Generalitat per dedicar-los a les necessitats derivades de la pandèmia. Es tracta d’una quantitat a compte del Fons de Liquiditat Autonòmica de l’Estat.

Segons ha explicat la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha afirmat que aquests 1.800 milions s’ubicaran a la partida de «fons extraordinaris per a la Covid» i es transferiran a diferents conselleries de la Generalitat en funció de les necessitats per la pandèmia. D’aquest quantitat sortiran els 618 milions del pla anunciat ahir per la Generalitat d’ajuts als col·lectius més afectats per la pandèmia: autònoms, pimes i treballadors en situació d’erto i sectors afectats per restriccions.

Budó ha tret pit per les mesures pròpies i ha atacat l’Executiu del PSOE: «El Govern central ni hi és ni se l’espera en la part sanitària i en la part econòmica», ha etzibat. La portaveu també ha criticat el fins ara ministre de Sanitat, Salvador Illa per la seva gestió en relació amb Catalunya: «Com a ministre català no hem aconseguit gairebé res de les demandes de Catalunya, podríem fer balanç zero, desitjo que el senyor [Miquel] Iceta tingui més sort».

Mesures per a les eleccions del 14-F

En relació amb la celebració de les eleccions del 14-F, i de cara a les garanties sanitàries, el Govern habilitarà un pavelló de la Fira de Barcelona per organitzar la recollida de dades i l’escrutini. També s’ha aprovat un contracte de subministrament per valor de 6,2 milions d’euros per a obres, serveis i subministraments imprescindibles per a la jornada electoral, entre els quals l’enviament de la tramitació única de sobres i paperetes de les candidatures als domicilis dels votants.

La setmana vinent el Govern decidirà si es reforcen les mesures de restricció vigents en relació amb la pandèmia. La portaveu en tot moment ha assegurat que existeix un pla d’actuacions per garantir la votació del 14-F amb prou garanties mitjançant una actuació de protecció sobre les persones de la mesa electoral i el pla de votació en franges horàries.

Possibles multes a Endesa

Notícies relacionades

D’altra banda, i en relació amb els talls de subministrament de les últimes setmanes a diverses poblacions i barris populars de Catalunya, Budó ha afirmat: «Em consta que es va parlar tant per part del Departament de Treball com d’Endesa i veurem quins mecanismes s’activen per sancionar, expedientar o quines mesures s’han de prendre per afrontar aquests talls que es van produir».

L’enuig del Delta

En relació amb l’enuig de les entitats i ajuntaments del Delta de l’Ebre per la desatenció de les administracions davant la regressió del Delta, la portaveu ha anunciat que el Govern insta «l’Estat a actuar en situació d’emergència com a competent en matèria de protecció del Delta i escoltar la Generalitat i la taula de consens en les solucions a aplicar en la protecció del Delta, i el Govern reafirma el seu compromís amb la protecció del Delta i mobilització de sediments i la voluntat de col·laborar amb l’Estat». I quant a les mesures urgents també ha reclamat a l’Estat un conveni per col·laborar a l’hora de reforçar el litoral i la declaració d’emergència pels efectes de la borrasca ‘Filomena’.