Després de la decisió del TSJC

La Generalitat demana a la JEC que ampliï el termini per demanar el vot des de l’estranger

  • El conseller Solé al·lega que el decret de suspensió de l’ajornament del 14-F i la posterior suspensió cautelar ha impedit que s’apliqués «de forma efectiva» l’ampliació de terminis que es va acordar

  • Les peticions de sufragi per a electors residents a l’estranger van finalitzar dimarts

GRAF6029. MADRID, 10/11/2019.- Un elector deposita el sobre con las papeletas en una urna en el CEIP Ortega y Gasset de Madrid para las elecciones generales en las que millones de españoles con derecho al voto eligen de nuevo a sus representantes en el Congreso y en el Senado. EFE/David Fernández

GRAF6029. MADRID, 10/11/2019.- Un elector deposita el sobre con las papeletas en una urna en el CEIP Ortega y Gasset de Madrid para las elecciones generales en las que millones de españoles con derecho al voto eligen de nuevo a sus representantes en el Congreso y en el Senado. EFE/David Fernández / David Fernandez (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La suspensió cautelar de l’ajornament electoral a Catalunya a càrrec del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) ha obligat a reactivar la maquinària electoral per complir tots els tràmits per al 14 de febrer, malgrat que la decisió judicial encara no és definitiva. El Govern va firmar el decret de postergació divendres passat i la logística electoral va quedar des d’aleshores paralitzada. Des de dimarts, s’ha reprès tot el que va quedar interromput, però alguns terminis ja han sigut esgotats.

Per mirar de minimitzar el desavantatge, la Generalitat ha sol·licitat a la Junta Electoral Central (JEC) que ampliï el termini per sol·licitar el vot dels electors a l’estranger, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. El temps per requerir-lo va finalitzar dimarts, 19 de gener, però la publicació del decret d’ajornament, el 16 de gener, el va paralitzar, per la qual cosa l’Executiu sol·licita que es reprengui per recuperar aquests tres dies en què l’horitzó electoral es va situar en el 30 de maig. «L’ampliació del termini de sol·licitud del vot dels electors CERA no es va poder aplicar de forma efectiva», esgrimeix el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, en la seva missiva.

Notícies relacionades

La JEC va ampliar el 7 de gener passat els terminis per sol·licitar el vot des de l’exterior l’enviament del sufragi per correu. La sol·licitud del vot de l’elector resident a l’estranger (CERA), prevista inicialment del 22 de desembre al 16 de gener, es va allargar fins al 19 de gener. En el cas dels ciutadans que es trobin temporalment fora del país es van mantenir els terminis establerts.

La Generalitat acompanya la petició amb un informe de l’Oficina del Cens Electoral que constata «els problemes de diferent índole que van provocar un retard en el treball d’edició, composició, manipulat i entrega a Correus de les cartes destinades als electors CERA». «El dret al sufragi actiu és un dret fonamental i és obligació de totes les administracions participants en el procés electoral assegurar-lo davant qualsevol circumstància», insisteix Solé.