Els serveis jurídics del Govern demanaven «un plus de motivació» per suspendre el 14-F

  • L’informe sobre la nova data veu poc probable que els recursos judicials prosperin

La portaveu del Govern i consellera de la Presidencia  Meritxell Budo  en roda de premsa des del Palau de la Generalitat  18 de desembre del 2020  (Horitzontal) Ruben Moreno   Presidencia ACN

La portaveu del Govern i consellera de la Presidencia Meritxell Budo en roda de premsa des del Palau de la Generalitat 18 de desembre del 2020 (Horitzontal) Ruben Moreno Presidencia ACN / Ruben Moreno Presidencia

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

En un informe de 13 pàgines sobre la decisió del Govern de suspendre les eleccions previstes per al 14 de febrer, els serveis jurídics del Govern defensen la possibilitat de tal decisió i afirmen que «la viabilitat que la impugnació o mesura cautelar prosperés seria molt reduïda, si la decisió adoptada es troba legitimada intrínsecament i extrínsecament tant respecte al procediment seguit, amb la congruència entre els informes emesos i les decisions adoptades, i especialment atenent a l’eventual coincidència de la decisió amb el posicionament que hagin adoptat els partits polítics amb representació parlamentària».

Aragonès, competent

Els serveis jurídics sostenen que «la competència per deixar sense efecte» les eleccions del Parlament correspon al vicepresident del Govern en aquest cas, donada la situació generada després de la inhabilitació de l’expresident Torra.

El document afirma que «la inexistència de procediment reglat no exclou que aquest hagi d’incorporar les màximes garanties procedimentals que permetin que la decisió adoptada no només estigui fonamentada sinó que es derivi de l’anàlisi dels elements fàctics, tècnics i jurídics que permeti concloure que la suspensió d’unes eleccions és la millor opció possible». Afegeix el text que es basarà la decisió a protegir la salut de les persones. El decret de suspensió «hauria de contenir un plus de motivació».

Fixar nova data, evitar demores «indefinides»

Notícies relacionades

Els serveis jurídics del Govern també advertien que –com va passar en el decret de suspensió de les eleccions– aquesta resolució podia «concretar una nova data o establir de manera objectiva els paràmetres que permetin fer vuna nova convocatòria. En qualsevol cas, es tracta d’un extrem que s’ha d’incloure necessàriament per evitar una demora indefinida o no sotmesa a paràmetres objectius». Que s’inclogui una data certa «redueix la discrecionalitat administrativa», apunta finalment el document.

El text cita precedents com el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora del 17 de setembre, favorable a la possibilitat d’un ajornament per causes sanitàries.