Conferència d’ambaixadors

Iglesias reclama més pes en l’acció internacional del Govern

  • El vicepresident segon demana intervenir en la preparació de les cites d’Espanya amb organismes internacionals

  • El líder morat assenyala que els objectius de l’Agenda 2030 que coordina el seu ministeri han de regir la política exterior

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

«L’Agenda 2030 s’ha convertit en una pedra angular de les nostres polítiques i en especial de la nostra política exterior». Amb aquesta afirmació, Pablo Iglesias ha reclamat un pes de vicepresidència més gran, no només dins del Govern, sinó a l’acció internacional que Espanya desplegarà en els pròxims anys. Tant és així que el líder d’Unides Podem ha assenyalat que «totes les cites» que tinguin representants espanyols davant organismes internacions haurien «de preparar-se amb temps» no només amb el Ministeri d’Afers Estrangers, sinó també amb el Ministeri de Drets Socials que està sota el seu comandament.

En la VI Conferència d’Ambaixadors d’Espanya, el vicepresident segon ha deixat clar que el camí a seguir són els objectius marcats a l’Agenda 2030 han de ser un «element clau» en la dimensió internacional. «No es pot ser creïbles si no som coherents i per aquesta raó, l’Agenda 2030 està en el centre de totes les nostres polítiques i l’acció exterior no és aliena a aquest exercici», ha insistit. Referent a això, ha assenyalat que «quan la situació ho permeti», tant ell com la secretària d’Estat, Ione Belarra, visitaran alguns dels països i organitzacions internacionals.

L’objectiu d’aquests viatges, ha explicat Iglesias, serà «difondre el compromís» d’Espanya amb els Objectiu de Desenvolupament Sostenible. «El nostre país ha de ser un referent internacional en el compliment de l’Agenda 2030», ha remarcat en diverses ocasions davant més de 100 ambaixadors que han seguit la conferència de manera presencial i telemàtica. A aquests mandataris els ha demanat que generin consciència sobre aquest plantejament, que identifiquin necessitats en altres països en què Espanya pugui ajudar i que col·laborin per «difondre el canvi de paradigma que està operant ja a Europa [...] que ningú es quedarà enrere».

Plans concrets

El vicepresident segon ha assenyalat que com a pedra angular del «lideratge mundial» que haurà d’arribar a Espanya hi ha l’Estratègia de Desenvolupament Sostenible que està desenvolupant el seu ministeri. Segons ha explicat, s’està elaborant en coordinació amb tots els ministeris i amb «diàleg social ampli». A més, ha dit que tant les comunitats autònomes com les entitats locals estan fent aportacions.

Notícies relacionades

«Aquest instrument haurà d’establir quins són els principals reptes de país, les prioritats d’actuació i les polítiques estratègiques i transformadores per a la construcció a mitjà i llarg termini del país que volem tenir el 2030,» ha sentenciat.

Iglesias ha destacat que aquest document es presentarà en el marc de l’Examen Nacional Voluntari a què se sotmetrà Espanya durant el pròxim Fòrum Polític d’Alt Nivell de les Nacions Unides que se celebrarà el juliol a Nova York. El líder d’Unides Podem ha destacat que la preparació d’aquesta cita hauria de realitzar-se conjuntament entre el Ministeri d’Exteriors i la Vicepresidència segona per a l’Agenda 2030.