Nou revés per a la família

El Govern informa a Europa en contra de reobrir la investigació per la mort de Couso

  • L’Advocacia de l’Estat s’oposa al recurs de la família perquè s’ha aplicat la reforma de la justícia universal

  • La fiscal general de l’Estat va anunciar quan era ministra la seva derogació per perseguir crims contra la humanitat

  • El periodista espanyol va morir a l’impactar un projectil nord-americà contra l’hotel de Bagdad on s’allotjava la premsa

José Couso, amb la seva càmera, a Bagdad.

José Couso, amb la seva càmera, a Bagdad. / ARXIU / TELE 5

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Una de les promeses de l’anterior legislatura del Govern de Pedro Sánchez va ser que revocaria la reforma de la justícia universal que el PP havia fet i que va suposar limitar extraordinàriament la persecució a Espanya dels crims contra la humanitat. La llavors ministra de Justícia i actual fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, va crear una comissió d’experts per abordar el retorn a la situació legislativa anterior. No va ocórrer mai, i ara aquesta norma és a la que apel·la l’Executiu, a través de l’Advocacia de l’Estat, per oposar-se a la demanda presentada davant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per la família del periodista José Couso. D’aquesta manera s’intentava obrir la causa en la qual s’investigava la seva mort, com a conseqüència de l’impacte d’un míssil nord-americà contra l’hotel Palestina, en el qual s’allotjava la premsa internacional durant l’entrada de l’exèrcit dels Estats Units a Bagdad.

No és el primer revés que la família rep de l’Executiu, que ja es va oposar a indemnitzar-la amb 182.000 euros, com havia ordenat l’Audiència Nacional, però ara l’informe, de 59 pàgines, i a què ha tingut accés aquest diari, es presenta davant Europa. L’Audiència va entendre que procedia la indemnització perquè Espanya no va iniciar el procediment previst per protegir un dels seus nacionals, després que el 2016 el Tribunal Suprem declarés que la mort del periodista de Telecinco va constituir un il·lícit internacional.

Notícies relacionades

Com que la demandant no tenia la possibilitat efectiva d’obtenir una reparació raonable directament dels tribunals nord-americans, l’Estat va haver d’exercir la seva protecció diplomàtica, a través de l’«aplicació del dret internacional, en virtut del qual un Estat realitza en favor d’un dels seus nacionals diverses accions davant un altre Estat que ha incorregut en un il·lícit internacional a fi que aquest últim cessi en el comportament il·lícit comès [...] i, en el seu cas, repari el mal causat per la seva conducta constitutiva d’il·lícit internacional». 

En les seves al·legacions a la demanda presentada per la família davant el TEDH, l’Advocacia de l’Estat defensa que «no ha existit cap violació del Conveni Europeu de Drets Humans per part del Regne d’Espanya», i es remet a la reforma del PP del 2014 per justificar que la justícia espanyola hagi procedit a l’arxivament de la causa oberta, davant la impossibilitat que els militars nord-americans estiguin a disposició de la justícia espanyola per poder respondre per l’atac a l’hotel en què va morir el periodista espanyol i diversos més van resultar ferits.