Del 14-F al 30-M

Pimec opta per no recórrer la pròrroga electoral a Catalunya

El comitè executiu extraordinari de Foment estudia també avui una decisió sobre l’ajornament

CCOO i la UGT, tot i que contraris al canvi electoral, han optat per desistir d’acudir als tribunals

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El comitè executiu extraordinari de la patronal Pimec ha decidit no recórrer als tribunals la decisió del Govern d’ajornar les eleccions catalanes del 14 de febrer al 30 de maig, malgrat no compartir aquesta mesura de l’Executiu català. Aquesta organització espera la decisió que prengui Foment del Treball, que també celebra avui un comitè executiu extraordinari amb aquesta qüestió a sobre de la taula.

Malgrat que la idea inicial és emprendre la via judicial contra l’ajornament de les eleccions a Catalunya, la ratificació està pendent de la reunió. L’objectiu és mantenir la unitat d’acció de les dues patronals. En cas que Foment prengui la mateixa determinació que Pimec, els presidents de les dues organitzacions, Josep Sánchez Llibre (Foment) i Josep González (Pimec) farien una roda de premsa conjunta en les pròximes hores o potser demà, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO.

Sánchez Llibre va carregar amb duresa contra la decisió del Govern i de la majoria de partits en una entrevista a TV-3 diumenge en què va dir que s’han ajornat de manera «injustificada, arbitrària i errònia» i que, per culpa de l’ajornament, Catalunya no tindrà pressupostos per al 2021 i que «és possible» que tampoc per al 2022. També va posar en dubte que finalment els comicis s’acabin celebrant l’últim diumenge de maig i va argumentar que el que necessita Catalunya és «un Govern fort» i lideratge econòmic.

Notícies relacionades

Foment és una de les organitzacions que podria decidir iniciar un recurs judicial contra el retard de les urnes, però no l’única. Lliga Democràtica ja ha registrat un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i Federalistes d’Esquerres preveu seguir els mateixos passos aquesta tarda. D’altra banda, el PSC estudia aquest camí legal «si canvien les regles del joc» i Vox deixa la porta oberta a recórrer si troba alguna «escletxa legal».

Per la seva banda, els sindicats CCOO i UGT, com Pimec, han rebutjat recórrer als tribunals per impugnar l’ajornament de les eleccions a Catalunya fins al pròxim 30 de maig. El secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, ha mostrat el seu respecte a la decisió del Govern de suspendre els comicis previstos per al 14 de febrer, malgrat no estar-hi d’acord. «No estem d’acord amb l’ajornament però respectem les decisions polítiques i no les portarem als tribunals», ha assegurat, en declaracions a Efe. Per la seva banda, UGT de Catalunya també ha destacat que no té prevista cap tipus d’impugnació a la decisió presa per l’Executiu català.