En clau Madrid

Casado aviva una revolta autonòmica per la Covid que afecta el Govern i eclipsa Ayuso

  • El PP beneeix la rebel·lió del seu baró a Castella i Lleó i li treu focus a la ultramediàtica Ayuso

  • Sanitat anuncia recurs contra Mañueco per modificar el toc de queda sense esperar a un pacte

  • El debat sobre tancament de comerços i bars pren pes mentre algunes comunitats autònomes demanen confinaments

  • La Moncloa es prepara per a l’erosió a Illa després d’un ajornament electoral que pot ser impugnat

zentauroepp46310213 madrid 19 12 2018  politicasesion de control al gobierno   p181219110921

zentauroepp46310213 madrid 19 12 2018 politicasesion de control al gobierno p181219110921

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Convé preparar-se per a una setmana negra amb les dades de la Covid. Molt molt negra. Estem en una altra onada. La tercera, al front. Inevitablement l’empoderament del virus i les diferents visions sobre com combatre’l dominarà l’actualitat dels pròxims dies i es barrejarà, sense dissimulacions, amb un altre assumpte que sobrevola la política nacional: la decisió de fulminar les eleccions a Catalunya del 14-F.

És el que té mantenir com a ministre de Sanitat qui és a la vegada flamant candidat del PSC, Salvador Illa, i que li plogui sobre el cap per decret una precampanya que sembla llarguíssima. Compte, que ja hi ha organitzacions lligades a l’economia que sospesen oposar-se a l’ajornament de comicis als tribunals, cosa que no evitarà en tot cas un intent de desgast sobre la figura socialista amb cartera ministerial que serà intens, extens i transversal.       

El primer a sumar-se a aquesta partida és el líder del PP, Pablo Casado, recolzant rebel·lions com la de Castella i Lleó aquest cap de setmana, al marcar el toc de queda a les vuit de la nit sabent que legalment el límit és a les deu. Casado ha ensumat la possibilitat d’erosionar el Govern –que ja ha anunciat recurs contra Castella i Lleó– i, sobretot, Illa.

Els incontestables números coronavírics; la saturació de les ucis a determinats territoris i la resistència de cada vegada més comunitats a prendre només mesures de contenció que voregen el drama, tot i que abans demanessin exactament això, juguen a favor del líder popular si es parla en termes d’opinió pública. I li compliquen la vida a Pedro Sánchez i al seu titular de Sanitat, que a més de cometre errors de gestió, com els altres, caurien en un altre si compten que una ciutadania esgotada detecta contínuament el cinisme d’algunes postures autonòmiques o està al detall del repartiment competencial o la lletra petita dels decrets.

A més, el camí de crítica que ha pres Casado, i que pujarà de decibels des d’aquest moment fins a la celebració del consell interterritorial del pròxim dimecres, pot donar-li seguretat com a líder del PP. Sí, perquè beneir la suposada estratègia de resistència d’un dels seus barons moderats, com és el castellanolleonès Alfonso Fernández Mañueco (aplaudit a més pel seu soci taronja), li treu una mica de focus a la ultramediàtica i madrilenya Isabel Díaz Ayuso, que fins ara capitanejava la confrontació amb la Moncloa per la Covid. I que, en més d’una ocasió, ha eclipsat el mateix Casado.

Obligar a arribar abans a casa

A més, el suport a Mañueco, tot i que suposi sumar-se a l’incompliment de la legislació vigent sense esperar que es modifiqui, no li sortirà massa car al PP. No, perquè el Govern és conscient que ha d’estudiar sense perdre massa temps aquest canvi en els horaris del toc de queda que no només li demana Castella i Lleó (tot i que en aquest cas Illa pretengui donar un escarment judicial per no haver esperat a una decisió oficial), sinó més comunitats. I perquè la conjuntura vírica convida a flexibilitzar aquesta mesura per estar abans a casa, per més que suposi modificar un decret ja aprovat.

Però l’Executiu sap que no és en aquest punt en el que hi ha el principal punt de fricció amb les autonomies –les del PP però també amb alguna socialista– sinó en qui li posa el cascavell al gat d’un pseudotancament econòmic, amb comerços i bars al capdavant, per frenar la dramàtica expansió de la Covid.

Recórrer al germà gran

Notícies relacionades

Cap territori vol assumir unilateralment una iniciativa semblant, perquè saben el que significa socialment i econòmicament. Però en paral·lel tothom sap quin és el cost sanitari de no fer res i, per això, alguns apunten cap amunt, cap al germà gran que, en aquest cas, és l’Executiu central, per demanar-li que sigui ell qui decreti o permeti un confinament domiciliari, al qual es nega de moment. Aquest és el gran debat de fons. Aquest és el gran debat que estarà sobre la taula del consell interterritorial de dimecres, sobre el qual alguns ja donen pistes.

 «Davant la força de la tercera onada hi ha dos camins: o restringir l’activitat econòmica per salvar vides o renunciar a restringir l’activitat econòmica tot i que això suposi, en una comunitat tan envellida com Astúries, milers de morts», va deixar escrit a les xarxes socials, aquest diumenge, el president d’Astúries, el socialista Adrián Barbón, fins ara un dels més insistents en reclamar capacitat per confinar.