Noves restriccions

L’avançament del toc de queda enfronta el Govern i la Junta de Castella i Lleó

  • L’Executiu presentarà un recurs per vulnerar la norma que fixa l’inici de les restriccions a les 20:00 hores i no a les 22:00 com diu el reial decret de l’estat d’alarma.

  • La comunitat acusa el Govern d’obstaculitzar la protecció de la vida amb el seu recurs i esgrimeix que la seva intenció té per objectiu protegir la vida i la salut de les persones

2
Es llegeix en minuts

El conflicte entre el Govern i la Junta de Castella i Lleó està servit. Després que divendres la comunitat decretés l’inici de les restriccions de mobilitat nocturna per a les 20:00 hores, les queixes per part de l’Executiu no s’han fet esperar. Mentre uns defensen la legalitat dels decrets (el Govern) els altres esgrimeixen la protecció de la vida com a argument principal.

Aquest matí el Govern va anunciar que presentarà un recurs contra l’acord adoptat per la Junta de Castella i Lleó divendres passat per combatre la tercera onada de la pandèmia del coronavirus. Amb això es confirma el desacord patent entre les diferents comunitats autònomes sobre les mesures que s’han de prendre.

Segons va anunciar l’Executiu a través del Ministeri de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, «s’ha sol·licitat a l’Advocacia General de l’Estat que interposi un recurs contenciós administratiu davant la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem contra l’acord 2/2021, de 15 de gener, del president de la Junta de Castella i Lleó [com a autoritat competent delegada disposada pel reial decret 926/2020, de 25 d’octubre, pel qual es declara l’estat d’alarma per contenir la propagació d’infeccions causades per la SARS-CoV-2]».

Avançament no permès

La mesura adoptada per la Junta de Castella i Lleó, que presideix Alfonso Fernández Mañueco, podria vulnerar la norma decretada per l’estat d’alarma. L’acord determina les hores de començament i acabament de la limitació de la llibertat de circulació de les persones en horari nocturn, però ho fa superant els límits horaris de la forquilla fixada pel Govern

L’Executiu de Pedro Sánchez considera que la regulació proposada per Castella i Lleó vulnera el reial decret 926/2000, que, al declarar l’estat d’alarma, va determinar expressament a l’article 5 com a període per a les limitacions de la llibertat de circulació de les persones en horari nocturn el comprès entre les 23:00 i les 6:00, possibilitant tan sols que les autoritats competents delegades poguessin determinar en el seu àmbit territorial «que l’hora de començament de la limitació prevista [....] sigui entre les 22:00 i les 00:00 hores i l’hora d’acabament d’aquesta limitació sigui entre les 5:00 i les 7:00 hores».

Notícies relacionades

Al fixar com a hora de començament de la limitació les 20:00 hores, l’acord infringeix nítidament aquesta regulació, «sense que tal infracció es pugui negar acollint-se a les facultats de «modulació» que tant l’article 10 del reial decret 926/2000 com la disposició transitòria única del reial decret 956/2000 atorguen a les autoritats competents delegades, atès que aquesta modulació comporta la possibilitat de suspendre, flexibilitzar o relaxar les limitacions, però no –com és el cas– d’intensificar-les o agreujar-les», comenten des de Presidència, i afegeixen que per això es tracta d’una restricció d’un dret fonamental que no està emparada per l’instrument jurídic de l’estat d’alarma.

Ahir el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va comentar que no estan pensat en un confinament total domiciliari, però sí estarien disposats a modificar de manera oficial els horaris, que actualment està fixat entre les 22:00 i les 07:00 hores. Malgrat això ha advertit (en el diari El País) a la Junta de Castella i Lleó que qualsevol mesura requereix una cobertura legal «perquè per restringir la mobilitat s’ha de fer amb les màximes garanties jurídiques».