Procés

Gónzalez Laya compara Catalunya amb l’assalt al Capitoli: «L’unilateralisme ha fracassat»

  • «La recerca de la independència a través de l’unilateralisme ha fracassat clarament», afirma la ministra

zentauroepp53887939 gonzalez laya200629095158

zentauroepp53887939 gonzalez laya200629095158 / Ricardo Rubio

1
Es llegeix en minuts

La ministra d’Afers Exteriors, la UE i Cooperació, Arancha González Laya, ha considerat que l’unilateralisme independentista a Catalunya «ha fracassat» igual que el que va passar en l’assalt al Capitoli als Estats Units, remarcant que l’única via per al canvi passa pel diàleg i el respecte a les institucions. Així s’ha pronunciat en una entrevista concedida al diari italià ‘Avvenire’ i recollida per Europa Press, en la qual afirma que a Catalunya «la il·lusió de l’unilateralisme ha perdut molt vigor i francament el que hem vist als Estats Units ha sigut una veu d’alarma».

«Tots som conscients que si volem construir convivència, comunitat i projecte polític, no es pot fer sobre la base de l’unilateralisme, sinó en les regles del joc i el respecte de les institucions», ha defensat, remarcant que «si les regles del joc no agraden, es canvien, però sempre en l’àmbit dels ordenaments».

La ministra d’Exteriors ha considerat que això «reflecteix també el sentir d’una àmplia majoria de les forces polítiques de Catalunya» i ha afirmat que tot i que a les pròximes eleccions a la Generalitat «poden presentar-se partits polítics diversos, des de l’extrema dreta fins a l’extrema esquerra», «la recerca de la independència a través de l’unilateralisme ha fracassat clarament».

Notícies relacionades

D’altra banda, ha opinat que l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont «també ha d’escollir», ja que «la democràcia, que és el govern de tots i per a tothom», és incompatible «amb l’unilateralisme». «Mai com en els últims dies hem vist que l’únic camí assenyat és el democràtic del diàleg i la negociació», ha remarcat González Laya, amb referència a l’assalt al Capitoli per part de partidaris del president nord-americà, Donald Trump, el 6 de gener.

Segons la seva opinió, d’aquest succés es poden extreure diverses lliçons. «La primera és que no hi ha democràcia sense respecte de la divisió de poders, de les institucions i dels adversaris polítics, i que les paraules precedeixen els comportaments», ha assenyalat.