Comparatives amb l’independentisme

L’assalt al Capitoli es cola en la batalla política espanyola

  • Dirigents del PP i Cs comparen el que ha passat als EUA amb les manifestacions de l’1-O i les mobilitzacions del 2016 que van envoltar el Congrés

  • Podem i ERC assenyalen que els aldarulls de Washington poden ser un preludi del que passi a Espanya si Vox continua creixent

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La política nord-americana, i tot el que l’envolta, acaba tenint repercussió a la resta del món. I l’assalt al Capitoli que es va viure aquest dimecres als Estats Units no anava a ser menys. Els partits polítics espanyols han introduït els successos ocorreguts a Washington en la seva lluita partidista. Comparacions amb les manifestacions de 2018 davant el Parlament, advertències sobre els riscos de les formacions d’extrema dreta o al·lusions a les mobilitzacions que van envoltar el Congrés el 2016 han sigut alguns dels missatges que han llançat els líders polítics espanyols a les xarxes socials.

Amb les primeres imatges de manifestants pro Donald Trump irrompent al Capitoli, van arribar els primers missatges dels polítics espanyols. Malgrat que els principals dirigents van evitar entrar en polèmiques, a les files de tots els partits no van tardar a utilitzar els disturbis com a arma llancívola.

Un dels primers va ser el secretari general dels conservadors, Teodoro García Egea, que va comparar l’ocorregut amb les mobilitzacions per envoltar el Congrés que van tenir lloc el 2016 i en les manifestacions davant el Parlament andalús el 2019 quan Vox va irrompre a les institucions i el PP va aconseguir la presidència després de més de 25 anys de govern socialista. El dirigent conservador recordava que els que van impulsar aquests moviments són «els radicals que avui governen».

El mateix missatge va llançar l’expresident de Cs, Albert Rivera, a les seves xarxes socials. «El que avui està fent Trump és el que ja va fer Podem al Congrés el 2016 i el PSOE al parlament andalús el 2019», va sentenciar a Twitter. Tot i que Rivera està fora del partit, la seva publicació va ser compartida per diversos dirigents taronges. Entre ells el portaveu de Ciutadans a les Corts Valencianes, Toni Cantó, que va adjuntar un vídeo de la mobilització de 2016 davant la Cambra baixa. «Seguidors de Trump no respecten el resultat electoral i intenten violentar la seu de la sobirania nacional. Espera, són podemites envoltant el Congrés», va escriure al costat del vídeo.

Les portes del Parlament

Els taronges, a més, van vincular les imatges viscudes als Estats Units amb les manifestacions independentistes que van arribar fins a les portes del Parlament. «No és Washington, sinó el Parlament de Catalunya. No responien a Trump, sinó al ‘colleu, colleu’ de Torra», va explicar el candidat de Cs a la Generalitat, Carlos Carrizosa, a Twitter al costat d’un vídeo en el qual es podien veure desenes de manifestants amb banderes independentistes.

La portaveu adjunta de Cs al Parlament, Sonia Sierra, també va comparar els aldarulls als Estats Units amb les mobilitzacions de l’1-O. «Semblances raonables», diu el missatge que va publicar al costat de dues fotografies, una de dos manifestants nord-americans pujats a un cotxe de policia davant el Capitoli i una altra imatge de Jordi Cuixart i Jordi Sánchez pujats a un vehicle de la policia.

A aquesta comparativa s’hi va afegir el líder de Vox, Santiago Abascal. «Aquí tenim una Generalitat governada pels que van assaltar el Parlament català», va defensar a Twitter abans d’acusar l’esquerra de «dinamitar les institucions».

Rebuig dels ultres

Notícies relacionades

Les formacions de l’esquerra espanyola també han esgrimit els actes ocorreguts a Washington per advertir sobre el perill de les formacions d’extrema dreta. «El que estem veient als EUA és el modus operandi de la ultradreta», va sentenciar el vicepresident segon i líder de Unides Podem, Pablo Iglesias. Molt més clar s’ha mostrat el portaveu dels morats al Congrés, Pablo Echenique, que sosté que el missatge que llancen els manifestants pro-Trump són les mateixes consignes de Vox: «Trump, un sociòpata colpista, és el referent polític de VOX. Perquè ens ubiquem».

A aquesta tesi s’hi va sumar el portaveu d’ERC a la Cambra baixa, Gabriel Rufián, que ha compartit diverses imatges de manifestacions de policies, concentracions de persones fent la salutació feixista i d’Abascal en una entrevista a ‘El hormiguero’. «Així es comença», apunta el republicà català.