Els lletrats del Congrés avalen per primera vegada investigar Joan Carles I

Els lletrats del Congrés avalen per primera vegada investigar Joan Carles I
1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Per primera vegada, els lletrats del Congrés han donat el seu vistiplau a una comissió d’investigació sobre Joan Carles I i han recomanat que la Mesa de la Cambra baixa l’accepti a tràmit. La iniciativa, presentada per Unides Podem juntament amb ERC, EH Bildu, Més País, Compromís, la CUP i el BNG, planteja indagar sobre l’ús de targetes opaques per part del rei emèrit i alguns dels seus familiars. Uns fets posteriors a l’abdicació del monarca i que, per tant, no estan protegits per la inviolabilitat del seu mandat.

Notícies relacionades

Els morats van registrar aquesta comissió –la sisena en els últims tres anys– a mitjans de desembre amb la intenció d’esquivar l’article 56.3 de la Constitució que estableix la inviolabilitat del cap d’Estat i que havia servit als lletrats de la Cambra per posicionar-se en contra de les anteriors propostes. Una recomanació que tant el PSOE, el PP i Vox van acatar en totes les ocasions votant en contra.

No obstant, en aquest cas els diferents partits republicans i nacionalistes que han sol·licitat la comissió posen el focus en les informacions sobre l’ús de targetes opaques per part de Joan Carles I entre el 2016 i el 2018. Així, la Mesa del Congrés estudiarà aquest dimecres la petició d’obrir aquesta investigació. Una decisió que posarà el PSOE al centre de totes les mirades, ja que estarà a la seva mà que la sol·licitud es porti al Ple del Congrés.