Sánchez impulsa els indults: «S’han de superar temps negres»

  • El president anuncia que treballa amb Felip VI en una pròxima «renovació» de la Corona

  • Defensa la «unitat» amb Podem i garanteix que la coalició no es trencarà

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern continua preparant el terreny per abordar els sensibles indults als dirigents independentistes presos per l’1-O. Cada vegada és més clar a l’hora d’obrir la porta a aquesta mesura. Després de pesos pesants de l’Executiu com José Luis Ábalos i Carmen Calvo, aquest dimarts va ser el mateix Pedro Sánchez qui va moure fitxa. Durant la roda de premsa per fer balanç de l’any que ara acaba, el més inusual de la història recent a causa de la pandèmia del coronavirus, el president va advocar per «superar temps negres», en relació amb les condemnes pel referèndum celebrat a Catalunya el 2017. 

El líder socialista no va anticipar res. «Em pronunciaré quan [les propostes d’indult] arribin a la taula del Consell de Ministres», va dir. De moment, la setmana passada la fiscalia va emetre el seu informe, preceptiu però no vinculant, en el qual rebutja de forma categòrica concedir aquesta mesura de gràcia. Encara falta l’escrit del Tribunal Suprem, que tret de gran sorpresa serà també negatiu. Però a la Moncloa insisteixen que la decisió, al final, serà només seva, i no ha de seguir l’opinió del ministeri públic i els magistrats.

«Aquest és un Govern que des del principi no ha amagat les seves intencions: aposta pel retrobament, la reconciliació i la convivència a Catalunya i de Catalunya amb Espanya. És molt important superar temps negres que ens enrojolen tots. Quan parlem de Catalunya, ningú és lliure de culpa. Tots hem comès errors. N’hem d’aprendre, mirar cap endavant i ser capaços de construir un espai en el qual ens puguem retrobar», va continuar Sánchez, en la declaració més clara que se li coneix sobre la possibilitat de concedir indults, que cada vegada sembla més pròxima. Tot i així, fonts del Govern descarten, en principi, que la decisió s’aprovi abans de les eleccions catalanes del 14 de febrer. 

La reforma del delicte de sedició, que inclourà una rebaixa de les penes, de la qual es podrien beneficiar els dirigents independentistes, tampoc té un horitzó gaire definit. El Govern es va comprometre a impulsar-la aquest any, cosa que ha incomplert. Sánchez es va limitar a assenyalar que la reforma del Codi Penal entrarà en vigor «al llarg del 2021», sense concretar més. 

La «valentia» del Rei

En una llarga compareixença després de l’últim Consell de Ministres de l’any, en la qual va lluir el seu grau de compliment dels compromisos adquirits i va remarcar la «unitat» de la coalició que formen el PSOE i Podem, Sánchez també es va aturar en la Monarquia, sotmesa a convulsions durant els últims temps, a causa dels escàndols del rei emèrit, Joan Carles I. Dins de la seva habitual discreció sobre els assumptes que afecten la Corona, el president va ser una mica més nítid de l’habitual, a l’anunciar que treballa amb Felip VI en la «renovació» de la institució, confirmant que hi haurà canvis en el cap de l’Estat, com havia suggerit el dia anterior la vicepresidenta primera

Sánchez va elogiar el discurs que el Rei va pronunciar la nit de Nadal, molt criticat per Podem i els aliats del PSOE al Congrés, en el qual va passar de puntetes pels presumptes draps bruts del seu pare, als quals amb prou feines va dedicar una frase genèrica en què assegurava que els «principis morals i ètics» obliguen «a tots sense excepcions». Segons el president, «va ser una compareixença valenta, en què Felip VI va marcar clarament el rumb cap al qual dirigir la Corona: una monarquia parlamentària constitucional adequada a l’Espanya del segle XXI, sota els pilars de la renovació i de l’exemplaritat».

Aquí Sánchez va anar més enllà. «El Rei comptarà amb tot el nostre recolzament i el nostre aplaudiment per seguir en aquesta tasca de renovació», va afirmar. «En aquesta renovació», va insistir el líder socialista, donant a entendre que hi haurà novetats a curt termini, «continuarà la Corona, i el Govern hi ajudarà». Però no va precisar res. «Pas a pas. Ja aniran coneixent en què es materialitzarà aquest full de ruta», va dir, sense aclarir si el que està en preparació és una llei de la Corona (una cosa que descarten algunes fonts del Govern), modificar la inviolabilitat del Monarca o retirar el títol de rei emèrit a Joan Carles I. En qualsevol cas, el líder del PP, Pablo Casado, va oferir el seu recolzament per a aquesta tasca, sempre que sigui per reforçar a Felip VI. 

Legislatura «llarga i fructífera»

Notícies relacionades

Durant una mica més d’una hora, Sánchez va presentar un informe que recull el grau de compliment dels compromisos adquirits pel Govern, tant en els seus acords amb els diferents grups parlamentaris com en les declaracions portades a terme pels seus membres. Segons els càlculs de la Moncloa, és molt ampli. «Des de la investidura, el Govern ha assumit un total de 1.238 compromisos. A hores d’ara, ja hem complert el 23,4%. El semestre que ve, ja estarem en el 32,6%. És a dir, un terç del total en un terç del mandat», va dir el president. 

Perquè el líder socialista, malgrat els continus i creixents xocs amb Pablo Iglesias (sobre la Monarquia, les pensions, el salari mínim o la renovació del poder judicial), va assegurar que aquesta legislatura serà «llarga i fructífera». La coalició del PSOE i Podem no es trencarà. L’Executiu, va acabar, surt d’aquest any tan complex «més fort, més unit, i té clar quin és el seu full de ruta per als pròxims tres anys: la modernització».

El president manté la mà tendida a Casado per renovar el CGPJ