en 950 euros

El Govern central congela el salari mínim i evita posar terminis a la seva revisió durant el 2021

El Consell de Ministres aprova la pròrroga dels 950 euros per «garantir la continuïtat» del diàleg social

GRAF8561. MADRID, 15/07/2020.- La ministra de Trabajo, Yolanda Díaz durante el pleno del Congreso este miércoles que debate la convalidación de cuatro reales decretos-leyes relativos a la creación del fondo COVID-19 y con medidas para la reactivación económica y del empleo. EFE/Fernando Alvarado

GRAF8561. MADRID, 15/07/2020.- La ministra de Trabajo, Yolanda Díaz durante el pleno del Congreso este miércoles que debate la convalidación de cuatro reales decretos-leyes relativos a la creación del fondo COVID-19 y con medidas para la reactivación económica y del empleo. EFE/Fernando Alvarado / Fernando Alvarado (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha aprovat la congelació del salari mínim interprofessional per al 2021, a expenses de trobar un consens per revisar l’esmentada xifra. El Consell de Ministres ha donat llum verda a una disposició addicional que publicarà presumiblement aquest dimecres el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i que prorroga l'SMI en 950 euros mensuals. El text redactat pel Ministeri de Treball argumenta la congelació, durant un període de temps indefinit, per «garantir la continuïtat dels treballs de la taula de diàleg social»; segons diu el redactat a què ha tingut accés EL PERIÓDICO.

El salari mínim s’ha enquistat com un nou punt de dissens entre els socis del Govern de coalició (i amb matisos dins del mateix PSOE). I el Ministeri de Treball, davant la falta d’entesa tant entre patronals i sindicats com al si del mateix Executiu, ha buscat temps per facilitar més acostaments. Malgrat que l’Estatut dels Treballadors només reconeix «consulta prèvia» als agents socials, ja que competeix exclusivament a l’Executiu decidir si l'SMI puja o no i quant. El principal escull no és tant la falta d’entesa entre una patronal que rebutja qualsevol increment i uns sindicats que aspiren a pujades, sinó la falta d’una posició comuna en el Consell de Ministres.

El text que serà publicat aquest dimecres en el BOE addueix que el «context social i econòmic d’especial dificultat» necessita donar «continuïtat als treballs de la taula del diàleg social». No obstant, també remarca que això té per objectiu donar «continuïtat al camí de creixement d’aquesta variable [salari mínim] en compliment dels compromisos assumits en l’àmbit europeu i internacional», segons diu el text. La pròrroga del Consell de Ministres no detalla quin marge tindrà el diàleg social per arribar a un acord i quan l’Executiu, amb o sense entesa, aplicarà el seu propi criteri. Tampoc si, en el cas que finalment s’imposés un increment, aquest seria retroactiu a efectes de l’1 de gener del 2021 o no.

L’acord del Govern de coalició entre PSOE i Unides Podem inclou que l'SMI arribi a l’equivalent al 60% del salari mitjà espanyol al finalitzar la legislatura. No obstant, fins ara no s’ha pactat ni internament, ni amb els agents socials, el calendari de revisions per complir l’esmentat compromís. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha insistit durant les últimes setmanes que la crisi del coronavirus no és prou argument perquè l’Executiu de Pedro Sánchez emuli el de Mariano Rajoy, que en els anys 2012 i 2014 va apostar per congelar durant tot el curs l'SMI.

Els sindicats alerten: «El 2021 no pot ser una excepció»

Notícies relacionades

CCOO i UGT han emès un comunicat després del Consell de Ministres en el qual manifesten el seu rebuig de la congelació aprovada en el mateix. I en què avisen que no acceptaran una congelació per a tot l’exercici. «El 2021 no pot ser una excepció», declaren les centrals en la seva nota conjunta.

CCOO i UGT han valorat positivament la pròrroga a nivell jurídic, per donar seguretat als actuals perceptors de l’SMI (uns dos milions de treballadors, segons càlculs de l’Executiu). No obstant, recorden que el Ministeri de Treball es va comprometre amb ells que el salari mínim no quedaria congelat durant el 2021 i apressen a complir l’esmentada promesa «de manera immediata».