a Catalunya
La pandèmia multiplica l’obra legislativa en la recta final del mandat
- La falta de pressupost fins a l’últim any de mandat i la divisió entre socis de Govern perjudica l’activitat legislativa de l’‘era Torra’
- El Parlament ha aprovat 32 lleis en aquesta legislatura, 19 de les quals durant aquest últim any
- Els partits han impulsat el doble de lleis que el Govern, 20 a 12

El vicepresidente de la Generalitat y coordinador nacional de ERC Pere Aragones durante una sesion plenaria en el Parlament de Catalunya en Barcelona Catalunya a 15 de diciembre de 2020 El Parlament comenzo ayer un pleno que durara hasta el proximo viernes y que sera el ultimo de esta legislatura antes de que la Camara se disuelva automaticamente el 21 de diciembre al no haber ningun candidato a la investidura lo que supondra la convocatoria de elecciones para el 14 de febrero 15 DICIEMBRE 2020 David Zorrakino Europa Press 15 12 2020 /
Quan el llavors president Quim Torra va anunciar aquell «pressupostos i eleccions» el 29 de gener, tot apuntava que l’actual Govern acabaria el seu mandat sent el més improductiu de la història des de la restitució del Parlament. El saldo fins a l’esclat de la pandèmia era de 16 lleis. En això ha influït que l’Executiu comencés a caminar cinc mesos després de l’inici de la legislatura i que ha trontollat diverses vegades pels continus xocs entre socis, marcat també per l’aprovació d’uns nous pressupostos que acaben amb la pròrroga dels del 2017 i per l’assumpció de funcions de president a càrrec del vicepresident després de la inhabilitació de Torra. Però l’impacte de la Covid-19 a Catalunya, no obstant, ha disparat la producció legislativa aquest últim any i la legislatura es tanca amb 32 lleis aprovades, sis més que en l’etapa anterior, fins a arribar a una suma total de 733 lleis en 40 anys.
Les forces de l’arc parlamentari han impulsat gairebé el doble de lleis que el Govern, 20 a 12. Un total que, malgrat que és més alt respecte a la legislatura anterior, segueix a la cua del cúmul d’iniciatives per legislatura des de 1980. El 2018 se’n van aprovar tan sols tres, a l’any següent, 10, i aquest 2020, 19. En la carpetada social destaquen la llei que posa límit als lloguers abusius, la llei que pretén reparar els danys causats pels «nadons robats» durant el franquisme i primers anys de democràcia, la modificació de la llei contra la violència masclista per estendre-la a les dones transgènere, la llei amb què sancionar actes discriminatoris, la creació de l’Agència de Salut Pública i modificacions en la renda garantida de ciutadania i en el codi civil de Catalunya.
No obstant, malgrat aquests avenços socials, l’obra de govern en matèria econòmica deixa un balanç escàs, el més improductiu en el que va de segle; segons mostra l’activitat registrada pel CTESC. Aquest òrgan consultiu format per patronal i sindicats ha avaluat 31 lleis o decrets, el volum més baix en una legislatura des de les primeres dades disponibles del tripartit de Pascual Maragall. En el mandat de Carles Puigdemont se’n van registrar 33, el segon més improductiu. La falta de pressupost fins a l’últim any de legislatura ha condicionat aquesta pobra activitat i també el calat que ha tingut.
La majoria de lleis o decrets aprovats en aquesta matèria estan enfocats a l’ordenació o reorganització de matèries ja existents. Dos exemples d’això són les lleis aprovades en l’últim ple de la legislatura: la de creació de les àrees de promoció econòmica urbana (APEUS) i la de facilitació de l’activitat econòmica. La primera regula nous usos de l’espai urbà per a activitats comercials i la segona agilita tràmits amb l’administració pública i n’incentiva la digitalització. Totes dues requereixen una molt escassa inversió de recursos i amb prou feines mobilitzen pressupost.
Aquesta falta de polítiques transformadores i que mobilitzaran importants volums de recursos públics ha sigut una de les critiques recurrents des de patronals i sindicats. El Pacte Nacional per a la Indústria, un espai de planificació plurianual, està pendent de renovació i un dels esculls és la falta de pressupost concret per a inversions més enllà de l'activitat ordinària de les mateixes conselleries. Segons fonts dels agents socials, el pressupost plantejat per a l’any vinent per a un pla de xoc industrial anti-Covid és de 360 milions d’euros; 100 milions més que la dotació per a l’última ajuda d’emergència per als autònoms.
Notícies relacionadesRècord en decrets llei
Aquesta legislatura destaca especialment per l’augment exponencial dels decrets llei, ja que se n’han validat 67 d’un total de 75 de registrats, sent la dada més gran des que van quedar regulats a l’Estatut del 2006. Aquest 2020 se n’han registrat fins a 50 i tan sols cinc són anteriors a l’inici de la pandèmia. La resta, suposen ajuts d’emergència o canvis normatius per pal·liar els estralls de la pandèmia del coronavirus en l’àmbit sanitari, turístic, cultural i social. En el mandat de José Montilla se’n van convalidar vuit en quatre anys; en el d’Artur Mas, 30 en cinc anys; i en el de Puigdemont, 13 en dos anys. Amb la dissolució de la Cambra catalana decauran nou projectes de llei i 41 proposicions de llei.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Nova jubilació anticipada: quins treballadors podran retirar-se abans i quan entren en vigor els canvis
- Mobilització d'emergències Tallada la Ronda Litoral de Barcelona per un home pujat nu a un senyal
- ACCELERANT PER AL GAMPER El Barça presumeix del nou Camp Nou, "la vuitena meravella del món"
- Assassinat a Madrid Les ombres un crim
- investigació L’institut de la Mina descarta que l’atac a un professor el cometés un alumne
- fórmula 1 L’alonsomania desborda Barcelona
- Mobilitat sostenible Una quinzena de grans ciutats encara no multen els vehicles vetats
- Un registre ‘online’ permetrà a les ciutats multar a les ZBE
- CONTEXT Ja no hi ha excuses
- Prèvia de la cita a Barcelona Govern i autonomies topen abans de la Conferència de Presidents