Aragonès insinua un enduriment de les restriccions

  • El president substitut afirma que es buscaran recursos per pal·liar l’impacte econòmic de nous confinaments
  • El vicepresident alerta que el control de la pandèmia «no va gens bé. S’han de frenar els contagis com sigui».
2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Missatge greu i alarmant del president substitut, Pere Aragonès, al Parlament, sobre la pandèmia. «No anem gens bé», van ser les seves primeres paraules en la compareixença sobre la gestió de les crisis derivades de la Covid al Parlament. I això fa que «ja no estiguem pensant si s’ha de canviar de tram o no [flexibilitzar] sinó que ens hem de plantejar si fem un pas enrere per protegir el sistema sanitari».

«Durant uns dies hem avançat molt i bé en la reducció dels indicadors, però estem veient que la taxa de transmissió està creixent de manera preocupant. I s’ha de frenar com sigui», es va esplaiar Aragonès. «I som conscients de l’impacte econòmic. I anirem on sigui a buscar recursos per protegir els recursos necessaris per protegir els llocs de treball. Perquè no tenim prou força per vetllar per les dues coses simultàniament». Poc després, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va ser més clar: «Si tinguéssim els recursos d’Alemanya estaria tot tancat».

No va concretar Aragonès en quina forma i manera es podria fer aquest «pas enrere», però si va advertir que aquestes festes nadalenques «moltes famílies no es podran reunir com han fet sempre, perquè ens hi juguem la vida de la gent». El vicepresident va acceptar que hi pugui haver el que s’ha anomenat «fatiga pandèmica», però que això no obstarà perquè es continuïn fent «crides a la responsabilitat».

 Sessió de control

Abans de les explicacions pandèmiques es va celebrar l’última sessió de control al Govern de la legislatura, l’última amb Pere Aragonès donant explicacions com a president substitut. L’oposició, i també ERC, va demanar al vicepresident una valoració de la legislatura. «Tenint en compte els obstacles», va venir a dir Aragonès, «faig una valoració positiva». Es va emparar per a això en com de difícil li havien posat «les ingerències del Tribunal Suprem, la inhabilitació de Quim Torra i la incessant repressió al llarg d’aquests tres anys». Com asos va exhibir «l’aprovació dels pressupostos i la gestió de la Covid, amb més de 500 decrets llei aprovats».

Notícies relacionades

Òbviament, la visió de l’oposició va ser contrària. Especialment bel·licós amb la gestió pandèmica va ser Carlos Carrizosa (Cs) que va qualificar de «nefasta». A això, sumo el líder taronja l’afany per dividir la societat catalana», una cosa en la qual també va coincidir el primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

Amb tot, la sessió va tenir ja una profunda aroma prelectoral. Així l’hi va criticar Aragonès al portaveu dels comuns, David Cid, quan aquest va criticar l’escassa despesa del Govern per revertir les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia. «Vostè sap», va replicar el republicà, «que el govern va anul·lar el sostre de dèficit el 5 d’octubre. Fins aleshores no es va poder gastar».