Nova causa judicial

Processat el raper Valtònyc per possible delicte d’odi a la Guàrdia Civil

La Fiscalia de Sevilla i l’AUGC l’acusen de dir «mateu un puto guàrdia civil» durant un concert a Marinaleda

Spanish rapper Jose Miguel Arenas Beltran  better known as Valtonyc  speaks to journalists about his extradition case on November 26  2019  in Brussels  - Josep Miquel Arenas seeked asylum in Belgium after he was accused of glorifying the Basque separatist group ETA  insulting the Crown in Spain  and threats in his songs  and sentenced to three and a half year in prison by Spanish justice  (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD   AFP)

Spanish rapper Jose Miguel Arenas Beltran better known as Valtonyc speaks to journalists about his extradition case on November 26 2019 in Brussels - Josep Miquel Arenas seeked asylum in Belgium after he was accused of glorifying the Basque separatist group ETA insulting the Crown in Spain and threats in his songs and sentenced to three and a half year in prison by Spanish justice (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD AFP) / KENZO TRIBOUILLARD

1
Es llegeix en minuts

El Jutjat de Primera Instància i Instrucció número dos d’Estepa (Sevilla) ha obert una causa judicial contra el raper mallorquí Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, per un presumpte delicte d’odi contra la Guàrdia Civil. Segons ha confirmat el mateix cantant a l’agència ACN, dilluns va rebre la notificació sobre l’obertura d’un judici contra ell. La Fiscalia de Sevilla i l’Associació Unificada de la Guàrdia Civil (AUGC) l’acusen d’incitar a atemptar contra la Guàrdia Civil durant un concert que va fer a Marinaleda el març del 2018. Valtònyc, que segueix en la batalla judicial a Bèlgica contra una euroordre de la justícia espanyola que el reclama perquè compleixi la condemna de tres anys i mig de presó dictada el 2017, es podria enfrontar ara a una pena d’entre 1 i 4 anys de presó. La fiscalia i l’AUGC encara han d’emetre l’informe de qualificació dels fets en què incloguin la pena que sol·liciten.

«Mateu un puto guàrdia civil aquesta nit, aneu a un altre poble on hi hagi guàrdies civils i mateu-ne un, poseu d’una vegada una puta bomba al fiscal», sembla que va dir Valtònyc durant el concert segons l’AUGC, que considera que aquestes paraules no poden estar protegides per la llibertat d’expressió perquè «no són lletres d’una cançó».

Notícies relacionades

D’altra banda, Valtònyc defensa el dret a la llibertat d’expressió i argumenta que la Guàrdia Civil no pot ser objecte d’un delicte d’odi.

El raper està a Bèlgica pendent de l’euroordre contra ell des del juliol del 2018. L’Audiència Nacional el reclama perquè compleixi la condemna de tres anys i mig de presó que se li va imposar per un delicte d’enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces contingudes en les lletres de les seves cançons. La justícia belga encara està examinant la petició i ara espera que el Tribunal Constitucional del país es pronunciï sobre si la llei belga d’injúries a la corona és vàlida per extradir el músic.