Pressió al PP

El Congrés inicia la reforma del CGPJ a l’espera del desbloqueig

  • La Cambra baixa accepta a tràmit la proposició de llei del PSOE i Unides Podem per limitar els nomenaments d’aquest òrgan quan estigui en funcions
  • El PP acusa socialistes i morats d’«atacar» la independència judicial i Vox anuncia que recorrerà la norma al Tribunal Constitucional
adrilastraechenique

adrilastraechenique / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

L’estratègia del PSOE i Unides Podem per pressionar el PP a asseure’s a negociar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) es posarà en marxa aquesta tarda al Congrés dels Diputats. La Cambra baixa acceptarà a tràmit la proposició de llei presentada per socialistes i morats per limitar les funcions del CGPJ mentre estigui en funcions. Els dos partits del Govern, amb el recolzament dels socis de la investidura, donaran el vistiplau a començar a treballar en la norma amb què pretenen deixar sense incentius el PP per continuar bloquejant l’elecció dels membres de l’òrgan de govern dels jutges.

La proposició de llei que des d’aquest dimarts començarà el recorregut parlamentari planteja regular la interinitat del CGPJ per impedir que aquest òrgan –amb majoria conservadora, segons el PSOE i Unides Podem– pugui realitzar nomenaments mentre estigui en funcions, com va ocórrer la setmana passada. La iniciativa, no obstant, no contempla la rebaixa de la majoria necessària per nomenar els membres del Consell General del Poder Judicial, una proposta que Pedro Sánchez va paralitzar i manté congelada a la Cambra baixa a l’espera que el PP s’avingui a pactar.

Notícies relacionades

«Fins a tres vegades han negat l’acord», li ha etzibat el diputat del PSOE Francisco Aranda al grup conservador, al qual ha titllat d’«irresponsable i perjudicial» per a Espanya. A més, els ha acusat de no acceptar la realitat de la seva derrota a les urnes. Més dur s’ha mostrat el president del grup parlamentari d’Unides Podem, Jaume Asens, que ha qualificat la reforma d’un «rescat a la Justícia» del «segrest» en el qual la manté el PP.

A tot això, el parlamentari conservador Luís Santamaría Ruiz ha respost que limitar les funcions del CGPJ perquè no pugui nomenar jutges suposa un «nou atac a la independència judicial». A més, ha assenyalat que aquest pas l’utilitzarà el PSOE com un «argument més» per poder acabar canviant el sistema d’elecció. Redoblant l’oposició dels populars a la proposició de llei, la coportaveu de Vox, Macarena Olona, ha anunciat que recorreran la iniciativa al Tribunal Constitucional i fet una crida als jutges del CGPJ a «trencar les seves cadenes» i oblidar els «peatges» que han de pagar pels seus nomenaments.