El CGPJ estudiarà en el seu ple si demana informar sobre la reforma que li veta nomenar jutges en funcions

  • Dos grups de vocals conservadors presenten escrits per instar l’informe de l’òrgan sobre la reforma
  • La principal associació de jutges es manifesta en contra del canvi que creu contrari a la Constitució
zentauroepp55103798 el presidente del tribunal supremo y del consejo general del201016204025

zentauroepp55103798 el presidente del tribunal supremo y del consejo general del201016204025 / Pool

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que se celebrarà aquest dijous tindrà sobre la taula dos escrits relatius a la proposició de llei de reforma de la llei orgànica del poder judicial que limita la seva capacitat de nomenaments mentre estigui en funcions.

Tots dos, presentats per dos grups de vocals, tots ells nomenats a proposta del PP, pretenen que l’òrgan de Govern dels jutges pugui pronunciar-se mitjançant la redacció del corresponent informe a la proposta dels grups parlamentaris del PSOE i de Unides Podem, que estudiarà aquest dimarts el Congrés dels Diputats. Una de les crítiques realitzades pels vocals al conèixer-se la iniciativa parlamentària va ser criticar que al no partir del Govern no poguessin informar al respecte.

El primer dels escrits que estudiarà el ple, firmat pels vocals Wenceslao Olea, Victoria Cinto, José Antonio Ballestero, Juan Martínez Moya, José María Macías i Rafael Fernández Valverde, proposa que el CGPJ sol·liciti del Congrés que obtingui informes de l’òrgan de govern dels jutges i de la Comissió de Venècia (Consell d’Europa) sobre la proposició de llei.

Notícies relacionades

El segon, firmat pels vocals Ángeles Carmona, Nuria Díaz, Juan Manuel Fernández, Carmen Llombart, Juan Martínez Moya i Gerardo Martínez Tristán, proposa que el CGPJ examini la proposició de llei. La posició definitiva del ple es fixarà durant la reunió.

Associació majoritària

Per la seva part, l’associació de jutges majoritària, l’Associació Professional de la Magistratura, de tarannà conservador, ha fet un comunicat en el qual que és molt crítica amb la reforma. En ell, la seva comissió permanent sosté que «la modificació del règim jurídic per al CGPJ en funcions, ampul·losa expressió amb què es pretén encobrir que la reforma té per objecte simplement impedir que efectuï nomenaments –que és l’únic que preocupa els autors–, implica privar un òrgan constitucional d’una competència que li atribueix la mateixa Norma Fonamental sense limitació, mentre afecta greument al valor Justícia en el doble sentit de minvar la seva credibilitat a l’avivar sospites de politització i de pertorbar el seu normal funcionament al no cobrir les places jurisdiccionals i governatives necessàries».