El revisionisme històric de Joan Canadell

  • El flamant candidat a les llistes de JxCat secunda les teories de l’Institut Nova Història
  • La catalanitat de Colom, de la bandera dels EUA i dels escacs són algunes de les seves especulacions
canadell

canadell / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, es perfila com a número dos de la llista de JxCat a les eleccions catalanes després d’haver sigut el candidat per Barcelona més votat en les primàries de la formació. Després de l’elecció com a presidenciable de Laura Borràs, la marca de Carles Puigdemont aposta per una altra figura absolutament alineada amb les tesis i l’estratègia de l’expresident. Tesis, en més d’una ocasió, bastant controvertides. N’hi ha prou amb recórrer a l’hemeroteca per comprovar, per exemple, com Canadell ha secundat sovint les teories revisionistes de l’Institut Nova Història (INH).

L’associació fundada per l’escriptor Jordi Bilbeny i els seus deixebles difon des del 2017 una visió alternativa de la història de Catalunya, atribuint per exemple orígens catalans a Cristòfor Colom o Miguel de Cervantes. Anys abans de ser president de la Cambra, el 2016, Canadell va participar en un simposi de l’INH i va oferir una conferència titulada ‘Interessos catalans en les barres de la bandera dels EUA’. Efectivament, en la dissertació deixava entreveure que l’ensenya nord-americana podria haver-se inspirat en la senyera.

El candidat de JxCat va plasmar la seva teoria en un llarg fil de Twitter. Aquests van ser els seus dos primers missatges:

L’agost del 2019, Canadell presumia amb «orgull» de pagar la seva quota de 200 euros mensuals a l’Institut Nova Història i, tot i que reconeixia que les seves investigació no podien ser catalogades com «100% rigoroses», atribuïa aquest defecte als escassos mitjans econòmics amb què explica l’associació. Alhora, advocava per «qüestionar la història oficial» de Catalunya.

Més recentment, la setmana passada, Canadell va esborrar del seu compte un tuit en el qual, segons van captar alguns internautes, especulava, arran de l’èxit de la sèrie ‘Gambito de dama’, sobre el suposat origen català dels escacs, joc de mil·lenàries arrels asiàtiques. El candidat de Junts també va retuitejar alguns usuaris que reproduïen un text en anglès que parlava d’una «obertura catalana».

Notícies relacionades

Defensor a ultrança de la república catalana i del flagell d’Espanya amb afirmacions com «Espanya i atur i mort» o «Espanya és el pitjor país d’Europa», Canadell mai s’ha tallat en algunes ocasions de propiciar boicots contra les empreses espanyoles que no defensen l’excarceració dels presos del procés o contra aquelles grans corporacions que van traslladar la seva seu social després de l’1-O.

El revisionisme de l’Institut Nova Història va arribar fins i tot a ser denunciat pel diari britànic ‘The Guardian’, que va recollir els tres milions d’euros que la Generalitat havia pagat a l’entitat que dirigeix Bilbeny. A més, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals va abonar 184.550 euros en concepte de costos de drets d’emissió en cadenes públiques per sis documentals «inspirats en les investigacions de l’INH».