Celebració a l’exterior del Congrés

Batet demana als polítics que facin una lectura «integradora» de la Constitució i no es tractin com «enemics»

  • Batet afirma que ja se saben les «conseqüències nefastes» d’assumir «un enfrontament constant» davant el contrincant 
  • Casado (PP) i Espinosa de los Monteros (Vox) acusen Sánchez d’aliar-se amb els partits que no comparteixen la Carta Magna
3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Congrés ha celebrat el 42è aniversari de laConstitució en un acte molt diferent del d’altres anys. Per raons sanitàries, el tradicional discurs de la presidenta, MeritxellBatet, s’ha traslladat a l’exterior, a l’escalinata de laPorta dels Lleons, on, davant els membres del Govern, alguns presidents autonòmics, dirigents dels partits i altes autoritats de l’Estat, ha reclamat fer una lectura «integradora» de la Carta Magna. Batet ha demanat als polítics que no intentin apropiar-se’n convertint-la en «bandera i patrimoni partidista».

La presidenta de la Cambra baixa ha apel·lat a la necessitat que les formacions polítiques dialoguin i que entre elles no es tractin com «enemics». «Ja fa molt temps que sabem les conseqüències nefastes de considerar l’adversari polític un enemic, de negar-li la legitimitat, d’assumir un enfrontament constant i incondicional. L’objecte del debat polític democràtic no és eliminar el contrari, sinó integrar-lo i transformar les seves posicions», ha afirmat.

Abans de l’inici de l’acte, alguns dirigents polítics han fet declaracions. El cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, ha celebrat els «42 anys de democràcia, de llibertats, de drets, de concòrdia, de convivència» que la Constitució ha facilitat. «Hi ha moltíssims arguments, moltíssimes raons per celebrar la vigència de la nostra Carta Magna. I hi ha dues raons més aquest any: la primera és que gràcies a un instrument constitucional com és l’estat d’alarma estem donant una resposta eficaç a la pitjorpandèmia de l’últim segle. I en segon lloc: després de dos anys de bloqueig les Corts Generals han aprovat unsPressupostos que eleven a la màxima categoria l’ànima social de la nostra Constitució», ha declarat.

No ho veuen així alguns dirigents de l’oposició, que consideren que Sánchez s’ha aliat amb els«enemics» de la Carta Magna,en paraules del portaveu de Vox, Iván Espinosa de losMonteros. El recolzament als comptes públics per al 2021 de Bildu i ERC significa també per a Pablo Casado, líder del PP, un error, perquè, segons la seva opinió, aquests socis pretenen acabar amb la monarquia constitucional, amb l’Espanya que va sortir de laTransició i que van fer «els moderats». Casado ha assenyalat l’«estupefacció» que han de tenir lesvíctimes del terrorismeal veure que els «hereus de Batasuna són claus en la governabilitat».

Celebració al carrer

Celebració al carrerLa celebració del 42è aniversari de laConstitució s’ha traslladat aquest any al carrer per la Covid-19. L’acte s’ha fet a la Carrera de San Jerónimo. Allà s’han col·locat unes 200 cadires separadesdavantl’escalinatai el faristol des d’on Batet ha fet la seva intervenció. 

No hi ha hagut tampoc eltípic pica-pica posterior, en què els periodistes aprofitaven per parlar amb els polítics i tots s’amuntegaven en els famosos grupets. En total s’ajuntaven més de 700 persones entre membres del Govern, presidents autonòmics, diputats i senadors. Tampoc s’ha pogut veure aquest any els ciutadansaplaudint o esbroncant els polítics a prop de la Cambra baixa, tot i que alguns, crítics, sí que s’han fet sentir mentre Batet parlava.

Lapresidenta del Congrés ha pronunciat el seu discurs acompanyada del president del Govern; la presidenta del Senat, PilarLlop, la Mesa i portaveus parlamentaris de les dues cambres, membres de l’Executiu i els presidents del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas, i del Consell General del Poder Judicial, CarlosLesmes.

Les absències

Notícies relacionades

A l’acte central van ser convidats, a més, líders dels partits i representants d’altres institucions, com elDefensor del Poble, el Tribunal de Comptes, la Fiscalia General i el Consell d’Estat, així com els presidents de les comunitats i ciutats autònomes i l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida.

Com altres anys, no han anat a la celebració els representants d’ERC, el PNB, Bildu, Junts, la CUP i el BNG.