EL LABERINT CATALÀ

El vicepresident del Parlament, de JxCat, va assistir a una reunió amb grups d’ultradreta

Josep Costa es disculpa per participar en una trobada amb el Front Nacional de Catalunya

El vicepresident primer de la Mesa  Josep Costa  durant el ple del Parlament l 1 de juliol de 2020 (Horitzontal) Bernat Vilaro ACN

El vicepresident primer de la Mesa Josep Costa durant el ple del Parlament l 1 de juliol de 2020 (Horitzontal) Bernat Vilaro ACN / Bernat Vilaro

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

El vicepresident primer del Parlament,Josep Costa, ha protagonitzat una nova polèmica a l’assistir a una reunió telemàtica en què van participar representants de diversos grups independentistes, incloses algunes forces minoritàries d’extrema dreta. El dirigent de JxCat, afí aCarles Puigdemont, ha demanat disculpes al partit després que ERC i la CUP reclamessin la seva dimissió, però també ha arremès amb duresa contra els republicans per les seves crítiques.

La reunió per videoconferència, celebrada dijous, tenia per objectiu explorar les possibilitats de conformar un front electoral unitari de l’independentisme partidari de la via unilateral. Hi vparticipar representants del’Assemblea de Represaliats i Activistes,Bloc Sobiranista Català,Demòcrates de Catalunya,Directe68,Força Catalunya,Front Nacional de CatalunyaiSolidaritat Catalana per la Independència, a més de Costa.

Allau de crítiques

Precisament, la presència de representants de grups extremistes com el Front Nacional de Catalunya (FNC) o Força Catalunya –formació liderada perSantiago Espot– juntament amb Costa va generar múltiples reaccions de rebuig en xarxes socials. El vicepresident del Parlament ha assegurat que desconeixia quins grups assistirien a la trobada, a la qual també estaven convidades, però no en van prendre part, forces com ERC, la CUP o el PDECat.

«Qualsevol que em conegui sap que no aniria mai a cap reunió amb ultres. Si al principi hagués escoltat que eren presents, m’hauria desconnectat. Hi vaig entrar amb bona fe», s’ha excusat Costa a Twitter.

La participació del número dos de la Cambra catalana en aquesta reunió va portar ERC a demanar-ne la dimissió per «blanquejar l’extrema dreta», en paraules del president del grup d’Esquerra en el Parlament,Sergi Sabrià. «Per a mi, el més greu és que Josep Costa és el vicepresident del Parlament de Catalunya; és gravíssim», ha afirmat la diputada de la CUPNatàlia Sànchez.

Les paraules de Sabrià i d’altres dirigents republicans han encès els ànims de Costa, que s’ha regirat contra els socis de JxCat al Govern recordant-los alguns episodis del passat. En concret, ha censurat el famós tuit sobre les «155 monedes de plata», fet per Rufián l’octubre del 2017, després de transcendir que el llavors president Puigdemont es plantejava convocar eleccions per evitar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. «¿Encara et veus amb autoritat moral per donar lliçons?», li ha etzibat Costa.

El vicepresident del Parlament també ha comentat en un altre tuit: «Diuen que preveieu que la pròxima campanya serà molt bruta», i pregunta a ERC si ja estava «prou neta» la campanya electoral que tenien «preparada fa tres anys», quan s’especulava amb la sortida d’ERC del Govern si Puigdemont convocava eleccions.

«És molt legítim preguntar-se en quines circumstàncies és raonable dimitir. Vist amb perspectiva, ¿creus que algú hauria de dimitir per aquest tuit?», li pregunta Costa en un altre missatge a Sergi Sabrià, i enllaça un antic tuit del dirigent republicà en què remarca que «les urnes que valen són les de l’1 d’octubre».

Costa, que ha defensat que la reunió era per «sumar esforços per defensar el mandat de l’1-O», ha demanat disculpes a JxCat, a la portaveu del partit en el Congrés i candidata de Junts a la presidència de la Generalitat,Laura Borràs, i als membres i diputats del Parlament.

Díscols de l’ANC

I és que la vicepresidenta de Junts i diputada en el Parlament,Elsa Artadi, va haver d’aclarir que el partit no tenia res a veure amb la decisió de Costa: «JxCat no ha assistit a aquesta reunió, cap membre de la direcció ni ningú ha autoritzat el partit. JxCat no participa en reunions amb partits xenòfobs».

Notícies relacionades

En defensa de Costa només ha sortit l’expresident de la GeneralitatQuim Torra: «Si algú ha lluitat amb totes les seves forces durant aquests tres anys perquè no ens desviéssim del mandat de l’1 d’octubre, és Josep Costa. Ningú a Catalunya n’ha fet més que ell. Ho dic per coneixement propi».

Els impulsors de la reunió eren els set membres delsecretariat nacional de l’ANCque van dimitir al novembre i que estan integrats en la plataformaDonec Perficiam. Segons un comunicat dels convocants, la reunió va durar dues hores i mitja i va servir per abordar la possibilitat de constituir una «candidatura única» a les eleccions del 14 de febrer.