Anàlisi

Les claus de Pedro (Sánchez)

El president acaba d’aprovar uns Pressupostos al Congrés que garanteixen fons a Espanya i, a ell, quatre anys de poder i soroll

Les claus de Pedro (Sánchez)
2
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

PedroSánchez tancarà una setmana per emmarcar. Almenys, en el seu record. Ha aconseguit els seus primers pressupostos amb ampli recolzament. Se’l veu relaxat i fins i tot rialler a l’entrevista que concedeix a EL PERIÓDICO… quan és aquest assumpte sobre el qual reflexiona i aconsegueix aparcar per uns segons elmalson pandèmic, és clar. La cita d’aquest diari amb el cap de Govern va ser dimecres, jornada rellevant per a ell en el personal: era l’aniversari d’una de les seves filles i a l’agenda era prioritat el dinar familiar.

En el professional, també era un moment destacable i es notava en l’ambient ‘monclovita’. Només faltaven unes hores perquè el Congrés li entregués, a través d’una votació clau, les claus d’una legislatura incerta però previsiblement llarga, d’acord amb les seves pròpies reflexions. »Necessitemestabilitat política. Necessitem un horitzó de quatre anys», va emfatitzar durant la xerrada periodística. I és que tret d’escenari inimaginable en aquests moments, la pròxima convocatòria de generals dependrà de la seva voluntat d’esgotar o no l’actual legislatura de la mà de Pablo Iglesias, un soci que li atorga escons que no té, però també importants maldecaps.

És Iglesias i l’espai que li ha anat guanyant a lapistamediàtica a Sánchez durant la negociació pressupostària, amb afalacs aBildu inclosos, el que va provocar fins i tot una petita (de moment) revolta interna en un PSOE que amb prou feines es queixa en aquesta època ‘sanchista’. Però Sánchez ja avisa que no està per a gaire reclam en aquest sentit. Al cap i a la fi senseIglesias no governa Sánchez i, sense Sánchez i la protecció de la coalició, Iglesias no tindria més remei que abordar l’ensorrament del seu partit. «A aquelles crítiques que es fan per ser un llast i debilitar el govern de coalició no els presto excessiva atenció», va sentenciar un pragmàtic president, el mateix que antany dubtava de si podria dormir amb el líder de Podem a la Moncloa.

Vacunes i fons

Notícies relacionades

El cas és que el Consell de Ministres, ubicat de moment en una sala del palau diferent a l’habitual per poder guardar la distàncies a què obliga el virus, ja té pressupostos. Ja téoxigen, tot i que també pandèmia per a estona i milers devíctimes per les quals compungir-se. No hi ha encara lloc per al festeig, malgrat que lavacunaja s’entreveu a l’horitzó. 

Del que sí que pot sentir-se orgullós l’Executiu és d’haver aconseguit uns comptes públics que garanteixen fons europeus. Amb aquests fons, segons relata Sánchez, cal salvar el país d’una crisi econòmica i social abans que no hi hagi manera de posar-li fre i cal córrer per portar fins al presentreformes dissenyades a priori per al mig termini. «Els canvis s’han anticipat com a conseqüència de la pandèmia, però ens agafen preparats», diu a l’entrevista. Encara cal veure-ho. De moment, la UE espera quePolònia iHongria deixin de bloquejar la injecció econòmica que ha d’arribar als estats. Inclosa Espanya. Si això passa, arribaran els diners per posar a prova nostra capacitat de remuntar i reformar el 2021. Per impulsar alguns d’aquests canvis sembla haver-se consolidat al Congrés un club de socis de Sánchez, tan variat com sorollós. ¿Durarà?. El president ho desitja i no descarta ampliar-lo després de les catalanes... la pròxima parada.