CAMÍ DE LES URNES

La CUP promet «assumir responsabilitats» per celebrar un referèndum abans del 2025

Els anticapitalistes acusen JxCat i ERC de ser «còmplices de la repressió»

jregue41269264 barcelona 10 12 2017   elecciones auton micas 21d cup acto c200922184200

jregue41269264 barcelona 10 12 2017 elecciones auton micas 21d cup acto c200922184200 / CARLOS MONTANYES

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Vuit anys després d’aconseguir els primers tres escons en el Parlament, laCUPes proposa«condicionar la política institucional»per mantenir el pols a l’Estat posant de nou la desobediència sobre la taula i promet «assumir totes les responsabilitats» en la pròxima legislatura per impulsar un referèndum d’autodeterminació abans del 2025.

En el primer acte de precampanya del partit celebrat aquest dijous a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats de Barcelona, els anticapitalistes han exposat els pilars del seu programa electoral per al 14-F: referèndum, confrontació amb l’Estat, rescat social i reforma fiscal davant la crisi del coronavirus i internacionalització del conflicte català. «Ens fa falta tornar a agafar la iniciativa en la confrontació amb l’Estat per defensar els nostres drets i llibertats com a poble», afirmen en la seva proposta política.

Encara pendents detancar la papereta(i amb converses obertes amb l’exalcaldessa de BadalonaDolors Sabater, Anticapitalistes i Comunistes de Catalunya per forjar una coalició), els principals dirigents de la formació han explicat detalladament el seu programa electoral sense escatimar crítiques a JxCat i ERC. El diputat de la CUP,Carles Riera, ha carregat contra l’«independentisme màgic» dels postconvergents per abusar del «simbolisme» i contra el dels republicans per defensar una taula de diàleg «sense autodeterminació ni amnistia»; i els ha acusat de ser «còmplices de la repressió». Per la seva part, la portaveu del secretariat nacional,Maria Rovira, ha assegurat que els partits independentistes «en el marc de la pandèmia, amb morts diàries, jugaven a batalles partidistes pel poder».

El document aprovat per la CUP i presentat aquest dijous és ple de dards als actuals socis en el Govern, als qui acusen de ser«els màxims responsables del descrèdit del projecte independentista caricaturitzant-lo»al «fer del sentimentalisme i de brandir la bandera dels presos polítics, l’únic argument».«Hem de marcar distància amb projectes lacrimògens», remarquen, i s’emplacen a «denunciar» el paper de JxCat i ERC a les institucions: «Hem d’evidenciar que la independència només es vertebrarà des de baix, no pot ser la solució màgica proposada per un líder messiànic com a resposta a tots els nostres problemes», afegeixen.

Unilateralitat i taxa Covid

La CUP afirma que la independència només es pot aconseguir per dues vies: amb una negociació i un acord amb l’Estat que inclogui «el reconeixement de Catalunya com a nació» perquè habiliti l’instrument per exercir-la «juntament amb l’amnistia i el final de la repressió», o amb «un exercici de l’autodeterminació mitjançant una ruptura democràtica unilateral, que propiciï l’escenari resolutiu internacional que inclogui el referèndum, forçant l’Estat a haver d’assumir-ho».Consideren que la mobilització sostinguda aconseguirà un posicionament de la comunitat internacional, per la qual cosa insten a reforçar el paper de Catalunya a Europa.

La diagnosi cupaire és que Catalunya travessa una crisi social i econòmica, «agreujada per l’emergència sanitària de la Covid-19», i que hi ha una «falta evident de lideratges al si de l’independentisme, fruit de la repressió de l’Estat».

Notícies relacionades

Entre les seves propostes socioeconòmiques hi figura unareforma fiscal per incloure una ‘taxa Covid europea’ que es traduiria en un impost d’un 3% als beneficis empresarials de més de 5 milions d’euros, als «fons voltor», als grans tenidors i a les transaccions patrimonials que superin el milió d’euros; i de l’1% als patrimonis personals entre un i deu milions d’euros, del 2% als d’entre 10 i 50 milions d’euros, i del 3% als que superin els 50 milions d’euros. També advoquen per incrementar de forma progressiva l’IRPF, revisar l’IVA, bonificacions només aplicables a les herències inferiors als 200.000 euros en l’impost de donacions i successions, i propulsar impostos ambientals.

Els cupaires exigeixensuspendre immediatament el pagament del deutei posar en marxa unarenda bàsica universal (sense condicionants i amb el mateix import per a tots els beneficiaris), unarenda màxima, suspendre i prohibir els desnonaments i els talls de subministrament, així com crear unparc públic de lloguerdel 15% del total fins arribar al 40-50% de la vivenda pública.