Iglesias: «El 'sí' de Bildu als comptes és la millor notícia per a la democràcia»

Podem es reivindica com la «cola d'una nova majoria» a l'Estat

El vicepresident segon vol que es resolguin els indults per l'1-O «com abans millor»

undefined55992771 el vicepresidente segundo y l der de unidas podemos  pablo i201130142356

undefined55992771 el vicepresidente segundo y l der de unidas podemos pablo i201130142356 / EUROPA PRESS E Parra POOL

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pablo Iglesias ha portat aquest dilluns un pas més enllà la seva satisfacció pel recolzament de Bildu als pròxims pressupostos generals de l’Estat. Fa tres setmanes, quan l’esquerra ‘abertzale’ va anunciar el seu suport als comptes, el vicepresident segon el va aplaudir perquè reforçava «el bloc de la investidura». Aquest dilluns, el líder d’Unides Podem ha sostingut directament que el ‘sí’ de Bildu, formació hereva de Batasuna, suposa «la millor notícia per a la democràcia espanyola».

«Avui ETA ha desaparegut i tenim la segona força política d’Euskadi fent política en les institucions d’Espanya. Això és un èxit de la democràcia», ha dit Iglesias durant una entrevista a La Sexta.

El paper d’EH Bildu en aquesta legislatura és una qüestió difícil. Sobretot, dins del PSOE. Els ‘abertzales’, que ja van ser determinants en la investidura de Pedro Sánchez i també en una pròrroga del primer estat d’alarma contra el coronavirus, continuen aixecant ampolles entre els socialistes. Diversos barons del partit, com el castellanomanxec Emiliano García-Page i l’extremeny Guillermo Fernández Vara, temen que el suport del partit basc a una iniciativa tan transcendental com els Pressupostos, que pràcticament garanteixen aquesta legislatura, els passi factura a les urnes dels seus territoris. Després del ‘sí’ de Bildu als comptes, van donar la veu d’alarma, en una actitud que Sánchez va criticar després com a «deslleial». Tot i així, el president del Govern evita sempre que pot esmentar el partit basc. 

Podem, en canvi, celebra aquesta nova disposició dels ‘abertzales’ a l’acord a Madrid. Els morats veuen així ampliada la seva influència, ja que ells tenen molta més bona relació que els socialistes amb Bildu, i alhora tallen, o almenys dificulten, la possibilitat que Ciutadans se sumi als comptes públics, ja que els taronges es consideren incompatibles amb el partit independentista basc i amb ERC. «Som la cola d’una nova majoria», ha dit aquest dilluns Isa Serra, la portaveu de la formació que lidera Iglesias.

La comparació amb el PP

«Que els que van apostar en el passat per la violència apostin ara per la democràcia és una bona notícia. Vinguin d’on vinguin», ha insistit el vicepresident segon, establint un paral·lelisme entre Bildu i el PP. El partit de Pablo Casado, ha recordat Iglesias, va ser fundat per ministres franquistes, que en «algun cas havien firmat sentències de mort». I ha aconseguit separar-se del seu passat.

Notícies relacionades

El líder de Podem, en aquest sentit, ha rebutjat que els hereus de Batasuna, antic braç polític d’ETA, hagin de fer un «recorregut ètic» més profund. Aquí ha tornat a la comparació amb el PP, un partit al qual, ha assenyalat Iglesias, no se li demana cap «recorregut ètic» malgrat els escàndols de corrupció.

Iglesias, finalment, ha tornat a defensar els indults als líders independentistes empresonats pel referèndum de l’1-O. Segons el seu parer, aquests haurien de tenir lloc «al més aviat possible», sense tenir en compte «per càlculs electorals» que els comicis autonòmics a Catalunya tindran lloc el pròxim 14 de febrer.