DECISIÓ JUDICIAL

El jutge admet com a acusació en el 'cas Voloh' cinc entitats constitucionalistes

El magistrat els ha fixat una fiança de 1.000 euros per comparèixer en la causa

zentauroepp55635668 madi201106160144

zentauroepp55635668 madi201106160144 / Ferran Nadeu

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

El jutge de Barcelona Joaquín Aguirre, que investiga el ‘cas Voloh’ sobre la presumpta desviació de fons cap al procés, ha admès cinc entitats catalanes de l’entorn constitucionalista com a acusació popular. Entre els imputats en la causa figura l’exdirigent de CDC, David Madí, l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell i l’exempresari i activista Oriol Soler, membres de l’‘estat major’ de l’expresident Carles Puigdemont, entre 18 persones més. Aquesta és una peça separada d’una altra causa en la qual s’investiga si subvencions atorgades per la Diputació de Barcelona en l’època de CiU, entre altres institucions, van anar a parar a entitats sobiranistes per promoure la independència de Catalunya.

Les entitats que exerciran l’acusació són: Barcelona amb la Selecció, Catalunya Suma per Espanya, Impuls Ciutadà, Associació de Juristes Constitucionalista per les Llibertats i Societat Civil Catalana. Aquestes associacions actuaran amb una única representació processal, que ha sigut assumida pels advocats José María Fuster-Fabra, Luis Gómez i Miguel Capuz. El jutge els ha fixat una fiança 1.000 euros per comparèixer. El fiscal no s’ha oposat a la seva personació.

Ordre constitucional

Notícies relacionades

Segons aquestes entitats, la raó que motiva la seva iniciativa és «la gravetat dels fets investigats, que perseguien la destrucció de l’ordre constitucional vigent i que, presumptament, han suposat una desviació de fons públics». Per això, estimen que «és necessari arribar fins al final i depurar totes les responsabilitats que es derivin dels fets investigats».

La Guàrdia Civil està analitzant en l’actualitat el material confiscat en la trentena d’entrades i registres que es van practicar el 28 d’octubre. L’Audiència de Barcelona, per la seva banda, ha de resoldre els recursos que va presentar la defensa, en què sol·licitaven l’anul·lació de les intervencions telefòniques que van donar peu a l’operació policial.