RESPOSTA DESPRÉS DE LES ÚLTIMES FRICCIONS

Sánchez i Iglesias intenten rebaixar la tensió interna del Govern

El president recorda que és el primer Executiu de coalició en 80 anys a Espanya i fa falta rodatge

El vicepresident segon assegura que les friccions les soluciona amb Sánchez amb «ironia i sentit de l'humor»

-FOTODELDIA- PALMA DE MALLORCA, 25/11/2020.- El presidente del gobierno Pedro Sánchez (i), y el presidente del Gobierno de Italia, Giuseppe Conte (c), saludan al vicepresidente segundo del Gobierno, Pablo Iglesias, durante la recepción en el Patio de Honor del Palacio de la Almudaina, en el que se celebra la XIX Cumbre bilateral de España e Italia, este miércoles en Palma de Mallorca.- EFE/ Chema Moya

-FOTODELDIA- PALMA DE MALLORCA, 25/11/2020.- El presidente del gobierno Pedro Sánchez (i), y el presidente del Gobierno de Italia, Giuseppe Conte (c), saludan al vicepresidente segundo del Gobierno, Pablo Iglesias, durante la recepción en el Patio de Honor del Palacio de la Almudaina, en el que se celebra la XIX Cumbre bilateral de España e Italia, este miércoles en Palma de Mallorca.- EFE/ Chema Moya / Chema Moya (EFE)

6
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Les últimes setmanes a l’Executiu han resultat complexes. Les friccions entre el PSOE i Unides Podem han sortit a la palestra un dia sí i l’altre també. Una relació que Pablo Iglesias i Pedro Sánchez criden a naturalitzar. «S’ha de desdramatitzar que en un Govern de coalició hi hagi diferències i tensions internes», afirma el vicepresident segon i líder dels morats, i assenyala que les friccions no són més que fruit de les «idees i interessos diferents» de cadascun dels partits. «L’experiència és la mare de la ciència», apunta per la seva banda el cap de l’Executiu. O sigui, que aquest és el primer Executiu de coalició i s’ha d’avançar aprenent. 

Les dues declaracions són d’aquest mateix dijous. La primera, del matí, de l’entrevista concedida per Iglesias al diari italià ‘La Stampa’, coincidint amb la 19a Cimera Hispanoitaliana, celebrada aquest 25 de novembre a Palma, en la qual ell mateix va participar. Iglesias reconeix que hi ha «tensions» en el Consell de Ministres bicolor perquè representen «coses diferents». «Nosaltres, per exemple, estem en contacte amb les associacions d’inquilins i ells, amb les dels propietaris. Els objectius poden ser diferents. Però això és part dels governs de coalició», insisteix en l’entrevista, poques setmanes després que exigissin als socialistes comprometre’s a legislar per prohibir la pujada dels lloguers en ciutats amb zones tensades. 

«A Espanya és difícil entendre què és un Govern de coalició. És normal que hi hagi diferències i tensions internes»

Pablo Iglesias

Vicepresident segon del Govern

«Nosaltres en aquest camp tenim molt a aprendre d’Itàlia. A Espanya és difícil entendre què és un Govern de coalició. És normal que hi hagi diferències i tensions internes, perquè les parts tenen idees i interessos diferents. Això és natural i està interioritzat en el vostre cas», li diu al periodista del rotatiu italià. 

Iglesias també explica que les topades entre ministres socialistes i morats les resol a porta tancada amb el president del Govern: «Si un ministre del PSOE diu una cosa negativa d’Unides Podem, i algú dels nostres li respon, ho veig amb Pedro Sánchez, sense dramatitzar, amb ironia i sentit de l’humor». Una situació que es va produir la setmana passada quan la ministra de Defensa, Margarita Robles –independent, però de quota del PSOE– va criticar el protagonisme que buscava el vicepresident segon, i la secretària d’Estat d’Agenda 2030, Ione Belarra, d’Unides Podem, li va respondre que la seva actitud «feia mal al Govern». A més, va anomenar Robles «la ministre favorita dels poders que volen que governi el PP amb Vox». 

En la seva entrevista amb ‘La Stampa’, el líder morat parla de la seva relació amb Sánchez. «Hi ha confiança mútua», assegura Iglesias, després d’assenyalar que «de vegades es troba una síntesi» en les seves discussions i altres vegades es veu obligat a «rendir-se perquè són «l’accionariat minoritari». «Altres vegades ell es rendeix. És política», continua.

Sánchez, des de Palma i a l’acabar la cimera bilateral Espanya-Itàlia, també va buscar no aprofundir en les tensions dels socis. Iglesias s’havia desplaçat a la capital balear per participar en el conclave, al palau de l’Almudaina, i era present en la compareixença del president i del ‘premier’ italià, Giuseppe Conte. El líder socialista va incidir que al cap i a la fi és el primer Gabinet bicolor a Espanya en 80 anys i va evocar llavors les paraules del Quixot per aplicar-les al que passa en el seu Executiu: «Deia que l’experiència és la mare de la ciència, també de la ciència dels governs de coalició». 

«Deia el Quixot que l’experiència és la mare de la ciència, també de la ciència dels governs de coalició»

Pedro Sánchez

President del Govern

El president va cridar a continuació a treballar «amb humilitat, a aprendre i a ser conscients que el Govern ha d’avançar». De seguida va posar en relleu que l’Executiu està ja a punt d’aprovar uns nous Pressupostos (PGE) amb què deixar enrere els comptes impulsats per Cristóbal Montoro el 2018. Uns PGE aprovats per una «majoria parlamentària molt àmplia i plural», el fruit d’una experiència de «diàleg intern» dels dos partits que sostenen la coalició i que tenen per objectiu «avançar». 

«Ajustos continus»

Per la seva banda, Conte, interpel·lat pels periodistes, va insistir que ell no té «consells per donar». «Només he d’aprendre, no tinc res a ensenyar», va al·legar el primer ministre, que va recordar que en realitat només fa dos anys que està en la política activa. Sí que les coalicions, va dir, són una tradició a Itàlia i, segons la seva experiència, no són tan diferents de la lògica d’un Executiu de coalició, on hi ha diferents postures i de veure les situacions. L’important, va reblar, és la capacitat de veure l’«interès general» en un debat. 

Després de la cimera hispanoitaliana, els periodistes van poder xerrar de manera informal amb Iglesias a Palma. En la seva conversa, va apuntar que el Govern de coalició surt reforçat amb els Pressupostos, pels seus pactes amb diferents forces, i amb l’horitzó de la vacuna davant la Covid. I va restar importància a les friccions amb el soci majoritari. L’Executiu va bé, va dir, informa EFE. 

Calvo nega la «polèmica» pel decret que primer excloïa Iglesias del control dels fons europeus

La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, al final d’un acte pel Dia de la Violència contra la Dona a Ferraz, a Madrid, també va treure ferro a les tensions dins del Govern. «No hi ha hagut cap polèmica», va respondre quan se li va preguntar per l’última fricció entre els socis, en aquest cas per l’exclusió d’Iglesias en la Comissió per a la Recuperació, encarregada del control dels fons europeus. Després de l’«enuig» del vicepresident segon, Sánchez va accedir a incloure’l a ell i a tots els ministres

«Primer hi havia els ministeris econòmics i després el president ha considerat que per a una millor coordinació hi siguem tots. I en aquest sentit, doncs [hi seran] la Vicepresidència segona i la primera [ella mateixa], que tampoc hi era», va explicar. Per tant, no hi ha baralla, va dir, sinó «ajustos continus i constants» en el si del Gabinet. Paraula aquesta, ‘ajustos’, que ella mateixa va utilitzar en l’entrevista amb EL PERIÓDICO publicada el cap de setmana. «Simplement, es parla d’esborranys i de treballs interns en els quals després es produeixen modificacions, però no hi ha hagut cap tipus de polèmica, no hi ha més». L’important, va rubricar, és el contingut del reial decret llei, que aprovarà el Consell de Ministres, previsiblement, el mes que ve.

Notícies relacionades

Iglesias, a la capital balear, va relatar que el va sorprendre la notícia coneguda aquest dimarts, perquè des de l’estiu ja tenia parlat amb Sánchez que formaria part de la comissió, així que es va deure a una confusió, va al·legar, que no hi estigués integrat al document que va circular pels mitjans. 

En la mateixa línia conciliadora que Sánchez i Calvo es va expressar aquest dimecres el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, que va apuntar a la SER que les «tensions» entre els dos partits s’encaren «de manera molt civilitzada». «Tinc clar que hi ha una acció i un sol Govern, aquesta és la manera en què allà ho vivim», va insistir.