DECLARACIONS DE QUATRE MINISTRES

Robles, Camp i Maroto segueixen la vicepresidenta Calviño i visibilitzen el seu malestar amb Podem

La ministra de Defensa adverteix que formar part d'un Govern «exigeix responsabilitats» i defensar les decisions preses

Maroto qüestiona el «protagonisme» que els morats han volgut donar a Bildu i Campo considera l'esmena antidesnonaments «anormal»

GRAF4765. MADRID, 21/10/2020.- El vicepresidente segundo, Pablo Iglesias (i), conversa con el ministro de Justicia,Juan Carlos Campo, durante la moción de censura de Vox al gobierno de coalición en el Congreso de los Diputados este miércoles. EFE/Mariscal

GRAF4765. MADRID, 21/10/2020.- El vicepresidente segundo, Pablo Iglesias (i), conversa con el ministro de Justicia,Juan Carlos Campo, durante la moción de censura de Vox al gobierno de coalición en el Congreso de los Diputados este miércoles. EFE/Mariscal / Mariscal (EFE)

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els ministres de Defensa, Margarita Robles; Justícia, Juan Carlos Campo, i d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, es van unir aquest dijous a la vicepresidenta tercera i ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, mostrant la seva incomoditat amb els mètodes i el protagonisme del seu soci de Govern. Robles va ser la més rotunda, a l’advertir que formar part d’un Executiu «exigeix responsabilitats», com defensar la decisió col·legiada. 

La presència que el vicepresident segon i líder de Podem, Pablo Iglesias, ha volgut donar a la presència d’EH Bildu en la negociació pressupostària, arribant a incorporar el partit a la «direcció de l’Estat», va portar Calviño a mostrar aquest dimecres les sevespreferències, afirmant que se sentiria «més còmoda amb el recolzament del PP».

L’Executiu hauria de mirar de «calmar» tot el soroll generat entorn del recolzament de Bildu, diu Reyes Maroto

En la mateixa línia es va expressar aquest dijous el titular de Justícia a ‘Buenos días, Madrid’ (Telemadrid), que va reconèixer que a ell també li agradaria que «fos el PP qui recolzés» els pressupostos generals de l’Estat. Sense anar tan lluny, Reyes Marotova insistir a no posar vetos i a allargar la mà a Ciutadans i als populars.

Això sí, la responsable d’Indústria, Comerç i Turisme va qüestionar a ‘Espejo público’ (Antena 3) el «protagonisme» que els d’Iglesias han volgut donar al partit liderat per Arnaldo Otegi en les negociacions dels Pressupostos. Segons el seu parer, el mateix Executiu hauria de mirar de «calmar» tot el soroll generat entorn del recolzament dels bascos.

«El que busquen és visibilitat»

Davant l’aposta d’Iglesias pel bloc d’investidura, i el consegüent allunyament de Cs i PP, Calviño també va deixar clar quina era la seva opinió: «No és moment de manifestar preferències, és moment d’allargar la mà i incorporar el màxim de vots i diputats», li va etzibar.

Robles també creu que els comptes públics per a l’any vinent haurien de tirar endavant amb el recolzament dels 350 diputats de la Cambra baixa, perquè han de marcar el camí de la «recuperació» d’Espanya. Per això, va rebutjar «exclusions» a forces polítiques o «vetos encreuats» entre partits». 

«No m’agrada que cap força política miri de fer política partidista d’uns Pressupostos que són de tots els espanyols –va defensar–. El Govern és el govern no només de les persones que l’han votat sinó de tots els espanyols. De vegades potser alguns membres del Govern s’obliden que hem de governar per a tots els espanyols i no només per a aquells que ens han pogut recolzar amb els seus vots». Robles es va situar així en contra de les «exclusions» a partits polítics o els «vetos encreuats» i creu que en l’actual situació «no sobra cap vot», informa Europa Press. 

«Qualsevol membre del Govern pot tenir les seves opinions personals, però el Govern és un òrgan col·legiat i ha d’estar per les decisions que prenguin»

Margarita Robles

Ministra de Defensa

Però va dir més ccoses: «Formar part d’un Govern exigeix també unes responsabilitats». La ministra creu que les diferències s’han de dirimir al si de la coalició i, una vegada preses les decisions, tots els membres de l’Executiu han de ser «solidaris» i sortir en la seva defensa. «Qualsevol membre del Govern pot tenir les seves opinions personals, però el Govern és un òrgan col·legiat i ha d’estar per les decisions que es prenguin», va insistir la ministra de Defensa des de la base de Retamares, a Pozuelo de Alarcón (Madrid). 

Notícies relacionades

La presentació d’una esmena als comptes públics per Unides Podem, ERC i EH Bildu per frenar els desnonaments també va provocar malestar en la vicepresidenta econòmica, que va criticar que es plantegés «unconflicte» a compte d’un tema en el qual els dos socis de Govern estan d’acord.

«¿Què vol que li digui? Hi ha accions que el que busquen és visibilitat», va respondre Calviño aquest dimecres després de ser preguntada per l’esmena. Al ministre Campo, fins i tot, li provoca «certa inquietud» el fet que Unides Podem esmeni els seus propis comptes. «És absolutament anormal, ho he de dir», va reconèixer. Robles es va situar en la mateixa línia. «Tot i que tinguem opinions contràries, quan hi ha una posició que s’ha debatut al si d’un Govern cal defensar-la», va incidir.