ENTREVISTA AMB LA VICEPRESIDENTA PRIMERA DEL GOVERN I MINISTRA DE LA PRESIDÈNCIA

Carmen Calvo: «L'única sortida per a Catalunya és que ERC recolzi els comptes»

«Catalunya comença a estar com correspon, i és bo per a ella i per a nosaltres, en els espais de coordinació Govern-comunitats»

«És veritat que hem tingut recolzament i comprensió en algunes coses del PDeCat i que podem parlar amb ells. Amb JxCat és més complicat»

carmencalvoexplica

carmencalvoexplica / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Que finalment els Pressupostos Generals de l’Estat puguin comptar amb el recolzament d’ERC és un bon senyal per al Govern. És més, creu que és l’«única sortida» que hi ha ara mateix per a la comunitat. És el resultat, diu Carmen Calvo (Cabra, Còrdova, 1957), de la política de distensió patrocinada per Pedro Sánchez. Els republicans, segons el seu parer, han entès que els comptes poden ajudar a resoldre molts problemes «acumulats», sense que abdiquin de la seva vocació independentista. «Això és el que jo anomeno política real», afirma la vicepresidenta primera de l’Executiu en la seva entrevista amb EL PERIÓDICO. «I això no és fàcil, ni ràpid. S’ha d’actuar sempre amb molta altura de mires i molta maduresa». 

¿Estan lligats ja els recolzaments d’ERC per als Pressupostos?

No hi pot haver cap perspectiva que un partit que governa –amb un altre– a Catalunya no recolzi uns comptes que allà també són molt necessaris. Els temps són els que són. Al febrer tenen eleccions i surti qui surti de les urnes catalanes haurà d’iniciar una feina de quatre anys per a la qual necessitaran fons europeus i la tranquil·litat d’uns Pressupostos que tiren endavant reformes estructurals. Aquest Govern té el mateix president que el de l’anterior legislatura [Pedro Sánchez], amb una responsabilitat i resposta per a Catalunya radicalment diferent a la que tenia el PP. Catalunya ha de saber que els recursos dels Pressupostos són reals i també necessaris per a la Generalitat. Tot això està coincidint en el temps. No tinc cap dubte que l’única sortida per a Catalunya és que ERC recolzi aquests comptes. No puc tenir dubtes sobre això. En el punt que és ‘obres són amors’, no tinc cap dubte que Esquerra estarà recolzant i que els partits catalans hauran de donar el do de pit de responsabilitat per la seva terra. 

JxCat suggereix que s’ajornin les catalanes del 14-F. ¿Han rebut comunicació oficial?

No. En qualsevol cas, la tasca del Govern no és immiscir-se. S’ha de respectar l’ordre i previsió dels governs autonòmics sobre les seves eleccions. Del que sí que ens hem encarregat és que el decret d’alarma [del 25 d’octubre i prorrogat fins al 9 de maig] recollís la possibilitat que un procés electoral es pugui produir amb garanties de rigor jurídic i tranquil·litat social. Ho vam preveure, per respecte a Catalunya, igual que ho vam fer amb Galícia i Euskadi en unes condicions sanitàries més complicades. 

«La reforma de la sedició i la rebel·lió estarà per quan toqui i arribi. El projecte està bastant avançat. Parlo molt amb el ministre d’això»

Carmen Calvo

Vicepresidenta primera del Govern i ministra de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica

Quim Torra ja no és al Govern. ¿Hi ha canvi en les relacions amb la Generalitat? 

Jo m’he relacionat sempre com a vicepresidenta, i ho continuo fent, amb el vicepresident Pere Aragonès. Ja ens coneixem una mica. Crec que hi ha dades importants. Catalunya comença a estar com correspon, i és bo per a ella i per a nosaltres, en les conferències sectorials i en els espais de coordinació Govern-comunitats. És bo, perquè és l’obligat i el democràtic, i és el que ha canviat radicalment des que va arribar Sánchez a la Moncloa. Podem entendre tots els governs autonòmics per molt lluny que estiguin de les nostres posicions, i l’independentisme ho està, sense cap tipus de dubte. És la finor amb què no va actuar el PP, i això està donant bons resultats.

¿I el PDeCat? ¿Pot ser un altre soci al Congrés?

No m’agrada ficar-me en assumptes de partit, però és veritat que hem tingut recolzament i comprensió en algunes coses del PDECat i que podem parlar amb ells. Amb la part de Junts és més complicat per a nosaltres. Es veu a les votacions. Han votat diferent i això forma part de com està evolucionant la diversitat política a Catalunya, de com cadascun d’aquests tres partits, inclosa ERC, ha llegit l’experiència viscuda. 

¿Per a quan la reforma dels delictes de rebel·lió i de sedició

Per a quan toqui. En la legislatura anterior el president ja va dir que aquesta reforma es faria. No ens hem mogut d’allà. Està al nostre programa normatiu i quan el vaig presentar vaig dir que ho volíem abans del 31 de desembre. Potser hi ha coses que ens sobrevenen i altres que poden retardar-se. Està previst perquè la sentència [del Tribunal Suprem sobre l’1-O] demana al legislador que mogui peça en el Codi Penal. Arriba el missatge també des d’Europa. Així que la reforma serà quan toqui i quan arribi. Són treballs tècnics complicats. 

¿No està enllestit encara?

El projecte està bastant avançat. En parlo molt amb el ministre de Justícia, perquè una part de la feina la vam fer en Vicepresidència. Ara ell està fent la seva feina.

El Govern haurà de decidir sobre els indults

Encara no hem rebut l’expedient. Quan estigui, el ministre de Justícia exposarà la seva posició i el Consell de Ministres decidirà. Anem amb els temps que ens marquen les lleis. Ja sé que a alguns els agradaria que atropelléssim drets, altres que fos un instrument electoral... però al Govern no.

Sobre indults: «Ja sé que a alguns els agradaria que atropelléssim drets, altres que fos un instrument electoral... però al Govern no»

¿Veu pertinent tenir en compte que hi ha unes eleccions catalanes a l’horitzó?

No treballarem amb aquest criteri. Aquest Govern actua de manera molt institucional, madura, previsible i transparent.

Notícies relacionades

Unides Podem ja ha avançat que defensarà la concessió dels indults 

No toca fins que arribi a la taula de la Comissió General [de Secretaris d’Estat i Sotssecretaris] i del Consell de Ministres.