To molt polèmic

L'Advocacia catalana critica el tracte del jutge als lletrats dels atemptats de BCN

Considera que limita la defensa i es planteja portar-lo al Consell General del Poder Judicial

zentauroepp55824961 guevara201112105044

zentauroepp55824961 guevara201112105044 / FERNANDO VILLAR

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Consell de l’Advocacia Catalana ha fet públic un comunicat per expressar el «més profund rebuig i indignació» pel tracte que el magistrat Félix Alonso Guevara Marcos dispensa als lletrats en la vista oral pel judici dels atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils (Tarragona). 

El consell esmentat, que s’ha reunit aquest divendres, considera que aquest tracte suposa «una greu limitació a l’exercici del dret de defensa, pilar fonamental de qualsevol estat democràtic i de dret que, sobretot, ha de garantir l’exercici ple de drets i llibertats». 

L’advocacia catalana considera «inacceptable que a la sala es produeixin aquests comportaments per part d’aquells que han d’impartir justícia, a qui l’advocacia sempre respecta profundament». 

Anuncien que es reserven el dret a formular queixa davant el Consell General del Poder Judicial per si aquests fets poguessin ser constitutius de la falta prevista a l’article 418.5 de la LOPJ «de falta greu de consideració cap a la ciutadania», institucions, secretaris, metges forenses i la resta del personal al servei de l’administració de justícia, membres del Ministeri Fiscal, advocacia i procura, graduats socials i funcionaris de la policia judicial». 

El magistrat Guevara, president de la sala, va advertir ahir el lletrat Jaume Alonso-Cuevillas que el tribunal es reservava el dret de posar en coneixement del Col·legi d’Advocats la forma irònica amb què aquest s’havia adreçat a ell segons el parer del magistrat. 

Diversos incidents

L’incident va començar quan després de declarar improcedents amb veu alta algunes preguntes dels lletrats, Jaume Alonso-Cuevillas –que és diputat de Junts per Catalunya (JxCat)– va acabar la seva intervenció dient-li al president del tribunal «gràcies per la seva amabilitat». 

«Ironies a un altre lloc, l’hi adverteixo», li va contestar Guevara, que ha afegit: «A mi no se’m contesta així pel que estic representant. Aquí es respecten les institucions». 

Alfonso Guevara va explicar que si havia cridat va ser perquè alguns advocats li havien dit que no el sentien bé durant la vista. 

Un altre incident va tenir lloc el passat dia 10, entre Luis Álvarez, l’advocat de l’acusat Driss Oukabir, i el president del tribunal, Alfonso Guevara, després de la queixa del primer sobre el lloc que ocupava a la sala. 

Notícies relacionades

El lletrat va advertir que abandonava la sala perquè la seva ubicació física –darrere del Ministeri Fiscal– no era adequada per observar la reacció dels fiscals, els advocats o els testimonis. 

«S’ha escollit aquest lloc perquè és el més pròxim als acusats», va explicar Guevara, que, no obstant, va acordar un canvi de lloc perquè la defensa pugui observar bé els testimonis i va instar l’advocat a canviar d’ubicació.