JUDICI DELS ATEMPTATS DEL 17-A

El jutge Guevara: «Si ara és moda no respectar les institucions, aquí es respecten»

El magistrat adverteix a Cuevillas que estudiarà denunciar-lo al Col·legi d'Advocats per un comentari irònic sobre la seva amabilitat

«A mi no se'm contesta d'aquesta forma. A mi personalment, sí, però al que estic representant, no», afirma el president del tribunal

zentauroepp55824961 guevara201112105044

zentauroepp55824961 guevara201112105044 / FERNANDO VILLAR

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Amb la manera d’expressar-se habitual del magistrat Alfonso Guevara, president del tribunal que jutja els atemptats de Barcelona i Cambrils del 2017, era només qüestió de temps que es produís un enfrontament amb alguna de les parts. Al final la primera topada seriosa ha sigut amb el diputat Jaume Alonso-Cuevillas, advocat de Carles Puigdemont i, en aquest judici, dels pares del nen de tres anys mort a la Rambla, que li va agrair l’«amabilitat» amb què li havia impedit preguntar per unes actes policials.

«La ironia a una altra banda, l’hi adverteixo», li va respondre Guevara, que va afegir: «Crec que no he faltat el respecte a ningú, he elevat el to, perquè no em sentien... A mi no se’m contesta d’aquesta forma. A mi personalment, sí, però al que estic representant, no. Si ara és moda no respectar les institucions, aquí es respecten». Va concloure just abans d’anunciar que estudiarà denunciar el lletrat al Col·legi d’Advocats pel que entenia que havia sigut una falta de respecte.

Guevara es caracteritza pel seu to brusc i tallant amb els advocats, tant de la defensa com les acusacions. L’enfrontament amb Alonso-Cuevillas es va produir quan aquest intentava preguntar a un dels mossos que va interrogar el supervivent d’Alcanar, l’acusat Mohamed Houli Chemial, per les actes policials aixecades.

Des que van començar els testimonis una de les obsessions del president del tribunal ha sigut no preguntar als mossos que acudien en aquesta condició pel que després ampliaran com a pèrits. Alonso-Cuevillas volia preguntar a l’agent per unes actes i Guevara li va prohibir preguntar pel «contingut». El lletrat va dir que llavors preguntaria pel «continent», però efectivament es referia a dades incloses en les actes vetades, cosa que va motivar que el president declarés impertinent la seva pregunta.

«A les escombraries»

Precisament aquest dimecres Alonso-Cuevillas va veure com Guevara enviava literalment «a les escombraries» per extemporani un informe que va intentar incorporar ahir mateix a la causa que es va iniciar després dels atemptats el 2017 i amb el qual pretenia qüestionar la mort a Alcanar de l’imam Abdelbaki Es Satty. 

En qualsevol cas, l’enfrontament va tenir alguna conseqüència bona, perquè el to de Guevara amb la resta d’advocats es va suavitzar i fins i tot va dir que respectava l’advocada de Driss Oukabir, a qui, en el seu torn, havia reprès per no portar prou preparat l’interrogatori dels testimonis i preguntar per una declaració del seu client que no es va produir.

«És com si poso ‘Déu beneït’» 

Notícies relacionades

Tot i que això no va impedir que hi continués havent certs moments de més tensió, com quan va intentar impedir a preguntes d’una de les acusacions que es conegués la contrasenya del telèfon de l’acusat Driss Oukabir, que era en àrab «Al·là és el més gran». Guevara va assenyalar que es tracta d’«una manifestació de creença» i per això havia mirat d’impedir que es digués.

«És com com si jo poso al meu telèfon ‘Déu beneït’. Hem de començar a distingir», va afegir el president del tribunal i el lletrat de l’acusació va deixar en mans de la sala la valoració incriminatòria d’aquestes paraules.