DEFENESTRACIÓ POLÍTICA

JxCat fa fora cinc consellers municipals a Barcelona per mantenir-se fidels al PDECat

El Partit Demòcrata denuncia un nou episodi de la «purga» que va deixar Chacón fora del Govern

Els representants, tres de Gràcia, una de Sant Andreu i una de Sarrià, seran destituïts formalment dilluns

zentauroepp50147450 bcn201113190536

zentauroepp50147450 bcn201113190536 / maitecruz

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Elsa Artadi va enviar aquest divendres, poc abans de la una del migdia, un missatge de WhatsApp a cinc consellers municipals del grup de Junts per Catalunya a Barcelona. La cap de files dels postconvergents al consistori els informava que, a la vista «de les decisions preses», calia actualitzar els xats de WhatsApp de JxCat. I els avisava per si volien fer «un missatge de comiat als companys».  Es consumava una nova baixa forçosa en la pugna amb el PDECat.

Poc després que Artadi enviés el missatge, cinc regidors de districte que han preferit mantenir-se fidels al PDECat i no abraçar l’opció de JxCat van abandonar el xat dels consellers municipals que van aconseguir plaça després de les eleccions del 2019. I així es va consumar oficiosament –les destitucions seran oficials dilluns– la sortida dels cinc representants. Tres són de Gràcia, Sílvia Manzano, Sílvia Mayor i Xavier Farrés; una de Sant Andreu, Anna Satorra, i una de Sarrià, Montse Martín. Han perdut la plaça per no passar-se al bàndol de Carles Puigdemont en la pugna entre les opcions postconvergents, per resumir la situació.

«El projecte de Joaquim Forn»

Tot i que no és exactament això el que Artadi va retreure dijous al final de la tarda als tres consellers de Gràcia, que van ser citats a la plaça de Sant Jaume per ser informats de la seva destitució, en una reunió en què també hi era Ferran Mascarell, regidor adscrit al districte. Artadi els va dir que el de JxCat era «el projecte de Joaquim Forn», pel cap de llista de la candidatura, a la presó per la causa del procés. I els va comunicar que al no participar-hi, per voler seguir en el PDECat, perdien la seva plaça.

En la reunió amb Satorra, a més d’Artadi també hi era Neus Munté, regidora adscrita a Sant Andreu. No va ser possible la trobada amb Martín, perquè la consellera és fora de la ciutat. Fonts de JxCat expliquen que el regidor adscrit a Sarrià, Jordi Martí Galbís, li va comunicar la seva destitució. 

«És cert que ens ho esperàvem», diu Sílvia Manzano, una de les conselleres destituïdes, que és presidenta del PDECat des de fa una setmana. «Però pensàvem que si el projecte per Barcelona era el mateix podíem treballar junts», afegeix. La seva sensació, afirma, és que en aquest tema pesa molt poc la ciutat i més altres interessos polítics. «Li vam dir a Artadi que ens quedem al PDECat perquè creiem en els nostres principis. Molta gent se n’ha anat perquè la seva feina en depèn. Nosaltres ja tenim els nostres llocs de treball». Manzano és xarcutera al mercat de Lesseps.

«Purga» el «divendres 13»

Notícies relacionades

El president del PDECat a Barcelona, Genís Boadella, ha denunciat les expulsions al·ludint a la data d’avui: «Junts per Catalunya ens ha obsequiat amb una nova versió de la pel·lícula ‘Divendres 13’. El terror, la por política, la purga, s’apliquen a Barcelona». Boadella ha comparat l’episodi amb la «purga política» que el PDECat va veure en la destitució d’Àngels Chacón com a consellera d’Empresa.

L’expulsió de consellers municipals no és una decisió que es prengui sovint. Per exemple, Junts per Catalunya va optar per no fer fora Joan Figuerola Borràs, conseller municipal de Sarrià-Sant Gervasi, després que transcendís que va viure 27 anys en un edifici de titularitat municipal sense pagar el lloguer i sense avisar que el consistori no ho estava reclamant. De fet, Figuerola va tornar a optar al càrrec. No va aconseguir els vots per repetir.